Rozmarýn

Co dokáže: V minulosti rozmarýn nechyběl v žádném venkovském stavení. Byl symbolem věrnosti, lásky a štěstí. Tato bylinka má mnoho

léčivých vlastností – stimuluje krevní oběh a lehce zvyšuje krevní tlak, zároveň ale uklidňuje mysl, odhání pocity úzkosti a uvolňuje vnitřní napětí. Pomáhá od bolestí nervového původu, jako jsou například některé typy migrény. Je vhodnou bylinou při nespavosti.

Tipy pro pěstování: Rozmarýn je velmi odolný, nemusíte mu věnovat prakticky žádnou péči. Jako jedna z mála bylinek snese i přetopené panelákové klima. Pro výsadbu i přesazování používejte zásaditou, hlinitopísčitou zeminu. Rostlina vyžaduje světlé místo bez průvanu. V létě můžete nádobky přenést na balkon. Zalévejte opatrně, neboť nesnáší přemokření. Pokud ho jednou za dva týdny ještě přihnojíte roztokem tekutého hnojiva, odmění vás spoustou vonných, sytě zelených lístků.

Tip pro použití: Rozmarýn můžete užívat ve formě čaje, nebo jako součást bylinné směsi. Skvěle doplní marinády na grilované maso a jeho čerstvá snítka by neměla chybět na šťavnatém steaku.

Petrželka

Co dokáže: Nať petržele obsahuje zdraví prospěšné látky s desinfekčními a diuretickými účinky – kyselinu listov

ou nebo silice apiol, terpen a flavonoidy. Petrželka má na talíři nejen dekorativní účely, ale také neutralizuje výrazné aroma pokrmů a osvěžuje dech, proto se má jíst až jako poslední.

Tipy pro pěstování: Petržel kadeřavou je lépe vysévat každý rok nanovo, a to v období od brzkého jara do pozdního léta. Potřebuje slunce, vlhkou, mírně alkalickou půdu bohatou na živiny a vydatnou zálivku. V létě může být na balkoně nebo na okenním parapetu, v zimě ji přestěhujte do bytu či na chodbu. Semena někdy potřebují k vyklíčení až 6 týdnů, pokud ale budete vysévat v pravidelných intervalech, můžete mít petržel po celý rok čerstvou.

Tip pro použití: Petržel běžně používáme pro dochucení polévek, nebo jako ozdobu nejrůznějších pokrmů. Její výrazná chuť ale vynikne velmi dobře také ve spojení s mořskými plody – vyzkoušejte například krevety, opečené na olivovém oleji a kapce vína, doplněné směsí z čerstvé petrželky a česneku. Je to jednoduché, zdravé a především velmi chutné!

Bazalka

Co dokáže: Bazalka obsahuje látky, které působí pozitivně na zažívací systém a usnadňují trávení. Zároveň ulehčuje odkašlávání, zlepšuje činnost ledvin, uklidňuje nervy a navozuje dobrou náladu, proto jí jsou někdy přisuzovány také afrodiziakální účinky.

Tipy pro pěstování: U nás se bazalka pěstuje jako jednoletá bylina. Truhlík nebo květináč s dírkami naplňte kvalitní humózní zeminou, na povrch nasypte několik semínek, zatlačte je do zeminy a velmi zlehka zasypte substrátem. Po výsevu udržujte půdu vlhkou a v teple – nádobu s rostlinkou umístěte na slunné místo.

Tip pro použití: Bazalka je nejchutnější čerstvě natrhaná, o tom není pochyb. Při vaření myslete na to, že se přidává do pokrmu až nakonec – pokud totiž projde varem, aromatické esence z ní vyprchají!

Víte, jak správně pěstovat řeřichu, anebo levanduli a na co působí? To se dozvíte již za týden v pokračování našeho bylinkového speciálu!