Bouldering je sport pro muže i ženy, které se nebojí výšek a chtějí zkusit něco nového – a především adrenalinového. Stručně řečeno jde o lezení krátkých cest bez lana, které niko-ho rozhodně nenechá chladným… Výhodou je, že bouldering se hodí pro všechny – pro začátečníky i zdatné lezce – záleží pouze na tom, jaký druh stěny zvolíte.

Trénink pro horolezce, sport pro všechny

Název bouldering pochází z anglického boulder – balvan a jeho průkopníky se stali v 80. le-tech Britové. Od té doby se tento sport, který původně sloužil jako jedna ze složek tréninko-vého plánu horolezců, stal velmi oblíbeným v celé Evropě.

Stačí jen boty – a můžete lézt

Navíc jde o sport, ke kterému nepotřebujete žádného partnera, i když můžete lézt i ve skupině, stejně jako žádné speciální vybavení. Stačí jen lezecké boty a magnézium, naopak na lana, jištění a další výbavu můžete zapomenout. Pokud s boulderingem začínáte v některém ze spe-cializovaných center, nemusíte se bát pádu – stěny jsou totiž obloženy měkkými matracemi.

Druhý krok – lezení v přírodě

Jakmile se lezení naučíte a získáte jistotu, nic vám nebrání vyrazit na malou skalní stěnu, ane-bo nízkou skálu do přírody. V tom případě není od věci pořídit si tzv. bouldermatku, měkkou podložku, která zabrání vážnému zranění při případném pádu. Bouldering je tedy zároveň skvělým sportem na jaro i léto – protáhnete se ve volné přírodě a uděláte něco pro své tělo i zdraví.

Tipy Kafe.cz

KAFE.cz zjistilo:

Zaujal vás bouldering? Přihlaste se na některý z kurzů lezení, které pravidelně pořádají boul-deringová centra po celé republice. Můžete se naučit jak základům lezení, tak tréninku pro začátečníky a pokročilé. Informace najdete zde.

Tip KAFE.cz:

Chcete vidět, jak vypadá bouldering? Podívejte se na video.