Proč nás hmyz štípe? Protože se buď živí krví, anebo se jednoduše brání, protože jej vylekáme nebo rozdráždíme. Kdyby nás hmyz pouze bodl nebo nám vysál trochu krve, patrně bychom nic moc necítili. Jenže při štípnutí hmyz do našeho těla vylučuje různé látky – například obranný jed a látky proti srážlivosti krve. A právě ty způsobují alergické reakce a nepříjemné projevy. Díky cizím sloučeninám, které hmyz do našeho těla vylučuje, nám toto místo bezprostředně zarudne, svědí, bolí nebo se objeví otok, případně vyrážka.

Kdy je bodnutí nebezpečné?

Většina štípnutí a bodnutí hmyzem se obejde bez lékařského ošetření. Pokud je však napadena včelou, vosou či sršněm osoba na jejich jed alergická, měla by lékaře navštívit. A to především tehdy, objeví-li se po bodnutí u dotyčného dušnost, slabost, nevolnost, mdloba, závrať, úzkost, zmatenost, otok rtů nebo dutiny ústní. Dále pak tehdy, došlo-li k bodnutí na krku, v ústech a v okolí hrtanu.

Kafe.cz zjistilo:

Pokud se nejedná o bodnutí včelou, vosou nebo sršněm, měla byste navštívit lékaře i tehdy, nemizí-li kolem vpichu zarudnutí nebo otok ani po 2 až 3 dnech. Je potřeba vyloučit infekci, případně ji léčit. Kdybyste v takovém případě péči zanedbala, mohlo by dojít třeba až k otravě krve.

Pomáhá moč, říkaly babičky

Někteří se řídí heslem: „První pomoc je počůrat si to“, podle rad našich babiček. Proč právě tohle řešení? Moč obsahuje různé chemické látky, které působí jako dezinfekce – ničí možné bakterie a infekci a rána se tak lépe hojí. Zdá se vám to nehygienické či nechutné? Pak zkuste obyčejnou vodu. Chlaďte místo s vpichem pod tekoucí studenou vodou, což jednak pomáhá snižovat otok a jednak brání bakteriím, aby se usadily v ráně. Následně pak snižujte otok jeho ochlazováním ledovým obkladem. Zabalte do ručníku či do kousku látky kus ledu, případně použijte něco zmraženého (balení zeleniny, masa apod.).

Kafe.cz zjistilo:

  • Larvy obtížných komárů jsou velmi odolné. Podle ruských vědců dokáží přežít i roční pobyt ve vesmíru na oběžné dráze!
  • Komáři dávají přednost lidem, kteří se více potí. Dokáží totiž až na vzdálenost 35 m rozpoznat kysličník uhličitý a kyselinu mléčnou, které lidé vylučují při dýchání a pocení.
  • Více než včelí bodnutí bolí pobodání sršněm. Na druhé straně je ale sršní jed méně toxický, a tak většinou dospělým nezpůsobí větší problémy.

Vyzkoušejte cibuli

Pokud máte cibuli, můžete zkusit cibulový obklad. Plátky by se měly přikládat na postižené místo alespoň na čtvrt hodiny. Šťáva z cibule, která proniká na podrážděnou kůži, pomáhá snižovat otok a svědění. Některým se také osvědčil obklad z čistého alkoholu. Nezáleží na tom, zda se jedná o lékárenský zředěný líh nebo čistý destilát, který vytáhnete z baru. Nakapejte jej na kapesník či žínku a přiložte na půl hodiny na otok. Alkohol jej z tkáně vytahuje. Máte-li ve své domácnosti olej z čajovníku, můžete jej jako první pomoc rovněž použít. Má protizánětlivé účinky, dezinfikuje a snižuje otoky. Stačí nanést několik kapek tam, kde došlo k bodnutí hmyzem.