Barevné mámení: Mrkev ve skutečnosti není oranžová

Fialová zelenina
Fialová zelenina

Zelenina si po letech opomíjení pozvolna zabírá místo na talíři a vrací se do běžného jídelníčku. Je svěží, zdravá a barevná. Ne všechno je ale tak, jak se na první pohled zdá.

Všelék

Mrkev patří do základního balíčku, který má doma každá hospodyňka. Těžko bez ní uvařit hutnou polévku nebo přesnídávku pro děti. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, které mají při pravidelné konzumaci pozitivní vliv na tělo a jeho fungování.

  • Vitamin A, C, D, E, K
  • Selen, draslík, hořčík, vápník, železo
  • Zlepšuje zrak (šeroslepost)
  • Mírní astma
  • Urychluje vylučování cholesterolu z těla
  • Pomáhá na revma a záněty kloubů
  • Zbavuje játra a ledviny toxinů
  • Díky falkarinolu zpomaluje postup rakoviny

O fialové mrkvi

Barevný přerod mrkve se nejčastěji váže k historickým událostem. Když přišel Vilém Oranžský k moci, chtěli vzdát poddaní hold jeho jménu a tradiční barvě nizozemské monarchie. Fialová mrkev nevypadala dostatečně vlastenecky, a tak se pustili do práce. Věrohodnost této báchorky se nedá ověřit, protože už roky předtím se objevovala kořenovka pod pojmem "ohnivá". Pro královský stůl ale byla příliš obyčejná, a tak jí šlechtici a monarchové opovrhovali.

Mrkev

Fialová zelenina

Hry s barvami nejsou devizou jen uměleckých galerií, ale i čarování na talíři. Potraviny, které mají netypickou barvu, jsou čím dál žádanější. Zkuste šťouchačky z fialových brambor, kukuřičný salát, fialový květákový mozeček nebo si pochutnejte na temných fazolkách. Mimo barevné kuriozity, které si podmaňují vaše chuťové buňky, patří tato barva mezi indikátory zdraví.

Řepa, červené zelí, fialové artyčoky, lilek, ale i borůvky, švestky, modré hrozny a ostružiny patří do skupiny zeleniny a ovoce, které jsou plné antokyanů. Ty mají silné antioxidační účinky, zabraňují zánětům a pročišťují cévy.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky