Špatné držení těla, skolióza, svalové dysbalance, a zejména nepříjemné bolesti zad trápí podle průzkumů až 40 % lidí v produktivním věku. Je to ale možné napravit. Jak? Pravidelným cvičením, které se mimo jiné soustředí na posilování svalů uložených hluboko v těle, jež běžně nezapojujeme, ale jsou zodpovědné za držení rovnováhy.

Míč, disk, anebo točna?

Pro procvičování těchto svalů je vhodné používat balanční pomůcky – velké míče, dřevěné balanční točny, disky, nebo balanční podložky. Zařazení takových cviků pomůže zlepšit koordinaci, rovnováhu a reflexy. Napomáhají také rozvíjet jemnou motoriku, psychomotoriku a správné držení těla a v různých variantách jsou vhodné pro všechny – od nejmenších dětí až po seniory.

Kafe.cz zjistilo

Výhody tréninku na balančních discích

  • Trénink zabere jen 10–15 minut denně a viditelné výsledky se dostaví velmi rychle.
  • Není třeba žádných znalostí fitness, cvičení na balančních discích je intuitivní a nedá se na něm nic zkazit.
  • Disky se dají použít pro zahřátí těla a protažení svalů před zahájením běžného cvičení.
  • Cvičení na disku přináší okamžitou úlevu od bolestí zad, ztuhlých svalů a bolavých kloubů a jejich princip využívají i odborníci z řad fyzioterapie a ortopedie.
  • Používání disku připomíná spíše hru, než namáhavé cvičení. Snaha udržet rovnováhu na vratké ploše je zábavná a zlepšuje náladu.

Tip Kafe.cz

Co dělat po cvičení? Pít pivo!

Ze všech stran se na nás neustále hrnou varování o škodlivosti alkoholu. Španělští vědci však přišli s výzkumem, který potěší každého milovníka zlatavého moku. Podle nich není lepší pití po cvičení než právě pivo. Nejenže obsahuje vitamíny, minerály a energii, kterou tělo po sportovním výkonu potřebuje, ale bublinky v něm způsobují i mnohem rychlejší rehydrataci organismu. Vědci proto doporučují už i vrcholovým sportovcům po tréninku zajít na jedno do hospody...

Tipy Kafe.cz