Myslíte si, že váš mobilní telefon, který stále nosíte v pouzdře, je čistý a nemůže se z něj nikdo nakazit? Tak pozorně čtěte. Vědci totiž přišli s novou studií a její závěry jsou šokující – v mobilu žije až 18krát více bakterií než na záchodovém prkénku! A nejen přenosné telefony představují riziko pro vaše zdraví, ale také laptopy a iPody. Co všechno za nežádoucí tvory v nich přežívá?

Mobily

Co v nich žije: fekální koliformní bakterie, noroviry, stafylokok epidermidis, pseudomonas aeruginosa.

Raději si dvakrát rozmyslete, než si zavoláte z telefonu vašeho kamaráda (a to samé platí i o telefonní budce). Takový mobil totiž ukrývá řadu pro nás neviditelných bakterií, které však přináší i značené zdravotní riziko. Mezi ty nejčastější patří fekální bakterie, které jsou obsaženy v lidských výměšcích. Většina z nás si totiž telefon bere i na toaletu… Pokud použijete mobil kohokoli jiného, znamená to – podle odborníků – že zároveň přeberete všechny bakterie a viry, které má dotyčný na rukou, v ústech a v uších.

Zánět z mobilu

I když většina bakterií žijících na lidském těle je přátelských a neublíží vám, není tomu tak bohužel u všech. A tak pokud si cizí telefon přitisknete k uchu, můžete snadno přijít například ke stafylokokovi epidermis, který může způsobit problémy lidem s oslabeným imunitním systémem, anebo k bakterii pseudomonas aeruginosa. Ta umí vyvolat například zánět středního ucha.

Půjčený telefon? Průjmy a zvracení!

Nejhoršími obyvateli, které mobily ukrývají, jsou noroviry. Právě ty dokáží vyvolat úporné zvracení a průjmy. Odborníci proto varují před odkládáním mobilu na špinavé plochy na veřejných místech, například na umyvadla na veřejných toaletách nebo na barové pulty…

Malý slovník KAFE.cz:

  • Noroviry – vysoce infekční viry, které vyvolávají střevní a žaludeční onemocnění se silným průjmem a zvracením.
  • Stafylokok epidermidis – běžně žije na lidské kůži, avšak může způsobit i závažné zdravotní problémy, a to hlavně po operacích, u dlouhodobě nemocných anebo u lidí s implantáty.
  • Pseudomonas aeruginosa – bakterie, která vyvolává řadu onemocnění. Nejčastěji infekci močových cest a zánět středního ucha.

Laptopy, notebooky, klávesnice

Co v nich žije: kampylobakter

Klávesnice u počítačů jsou pro bakterie přímo živnou půdou. Nejčastějším obyvatelem je kampylobakter, který způsobuje nepříjemné průjmy doprovázené horečkou, bolestmi hlavy a křečemi v břiše. Vyskytuje se nejčastěji v potravinách, především v syrovém mase, nepasterizovaném mléce, ale i ve vodě. Stačí si například nedostatečně umýt ruce po přípravě masa a zasednout k počítači a kampylobakter na ní bude vesele přežívat velmi dlouhou dobu.

iPody

Co v nich žije: stafylokok aureus (zlatý stafylokok), noroviry

Podobně jako v mobilech jsou také iPody rájem pro noroviry, stejně jako pro stafylokoky. V tomto případě se v nich ale častěji vyskytuje vzácnější zlatý stafylokok. Ten může způsobit různá zánětlivá onemocnění krevního oběhu, kůže a dolních cest dýchacích, avšak i mnohem horší zdravotní komplikace. Stačí se dotknout displeje, na kterém bakterie žije, a pak si třeba sáhnout na ústa a už může vesele útočit...