Úspěšný prostředek proti rakovině?

Tato otázka visí ve vzduchu už pěkných pár let. A jak je všeobecně známo, některé otázky nemají jednoduchou odpověď. Podobné je to i s vitaminem B17. Už velmi dlouho se okolo této zázračné „sloučeniny“ vede široká diskuze o jeho antikarcinogenní síle.

Vitamin B17 – vitamin třetího tisíciletí

Vitamin B17 je v podstatě obchodní název pro látku ve světě známou pod názvem laetril. Laetril obsahuje mimo jiné i polosyntetickou molekulu látky, zvané amygdalin. Amygdalin můžeme najít ve více než 1 200 rostlinách, především však v jádrech meruněk a hořkých mandlí. Dalším zdrojem této látky jsou i jádra z různých druhů ovoce jako třeba jablka, hrušky, třešně, švestky, pomeranče, ale najdeme ho i v ostružinách, malinách nebo také luštěninách.

Historie

Když nahlédneme do daleké historie, zjistíme, že už staré čínské civilizace poznaly terapeutické účinky derivátů z hořkých mandlí. Tehdy však lidé ještě nevěděli, proč a co přesně jim pomáhá. Vitamin B17 se do laboratoří dostal už v 19. stol., kdy si chemik Bohn při destilaci tekutiny z hořkých mandlí všiml, že se uvolňuje kyanovodík. Tento poznatek přenesli do svých výzkumů dva francouzští chemici Pierre-Jean Robiquet a A.F.Boutron-Charlard, kteří v roce 1830 oddělili z meruňkových jader krystalickou látku, kterou nazvali amygdalin.

Do výzkumu se na začátku 50. let 20. stol. přidali i otec a syn Krebsovi. Otec Krebs, mimochodem lékař v San Franciscu, se k amygdalinu dostal vlastně náhodou, když chtěl vylepšit chuť ilegální whiskey. Jeho syn pak o něco později upravil otcův extrakční proces a výsledek nazval laetrile, který prohlásil za lék proti rakovině.

Zdravé a nádorové buňky

Tak jak postupoval výzkum rakoviny a její léčby, přibývaly informace o rozdílech biochemické výbavy nádorových a zdravých buněk. Zjistilo se, že zdravé buňky obsahují enzym nazvaný rhodanáza a nádorové buňky, bez ohledu na typ rakoviny, zase enzym beta-glukosidáza, který, jak se zjistilo, je možné použít právě na jejich zničení. Vitamin B17 neobsahuje totiž volný, ale vázaný kyanid, který se uvolňuje při kontaktu s enzymem beta-glukosidáza.

Jak funguje vitamin B17?

Tato těžká zbraň biochemické armády startuje ze známých a důvodně obávaných meruňkových jadérek, o kterých je známo, že právě kyanid obsahují. Zamíří do koridoru úst a za hranicemi vašich buněčných membrán provede kobercový nálet. Stovky mikrogramových bomb vázaného kyanidu se jako sprcha opřou do zdravých i nádorových buněk.

Zdravé buňky se schovají do svého „úkrytu“ pod deštník rhodanázy, která kyanid přímo rozkládá. Nádorové buňky si ale vynuceně zahrají ruskou ruletu. Jejich beta-glukosidáza aktivuje kyanidové nálože a dojde k buněčným detonacím s likvidačními následky.

MUDr. Dean Burk, dlouholetý ředitel NCI (národní institut pro výzkum rakoviny, USA), jeden z nejvýznamnějších odborníků v oblasti biochemie, uvádí: „Během 45 let, které jsem věnoval studiu a výzkumu rakoviny, z toho téměř 33 let ve službách NCI s možností studia veškerých dostupných materiálů, týkajících se seriózního výzkumu laetrilu (B 17), jsem se nesetkal s jediným vědeckým výsledkem, který by demonstroval zvýšenou toxicitu nebo jinou zdravotní závadnost tohoto Vitaminu. Protirakovinové účinky této látky byly nezvratně prokázány jak naší institucí, tak řadou dalších klinik po celé Americe i západním světě. Prohlašuji, že Vitamin B 17 je tou nejúčinnější látkou pro kontrolu rakoviny, se kterou jsem se za celou dobu své profesionální kariéry setkal. (Převzato z článku A. P. Křivánka: Svět bez rakoviny? Lži, mýty a neuvěřitelná fakta, Meduňka 3/2008.)

B17 APRICARC – nový doplněk stravy

Poprvé se setkáváme v ČR s přípravkem B17 APRICARC s obsahem účinné látky - vitaminu B17. Navíc přípravek obsahuje další účinné látky: hlívu ústřičnou, reishi, rakytník řešetlákový a meruňkový olej. Léčivé houby i plody rakytníku mají v sobě další látky, které mimo jiné působí na regeneraci tkání, zvyšují odolnost organismu a chrání ho před volnými radikály. To už přimíchala bylinkářská a léčitelská zkušenost.

Více na www.b17.cz