Další tipy, jak si udržet mladistvý vzhled, najdete v galerii.

Napovíme vám: recept na zkrášlující vodu vznikl na farmách v Číně, Japonsku a dalších zemích jihovýchodní Asie, kde je dotyčná louhovaná potravina základem stravy. Už víte? Ano, jde o rýži.

Asijské ženy se prý v rýžové vodě i koupaly. My si prozradíme, jak ji využít v péči o pleť a vlasy.

Elixírem krásy může být jednoduše voda, ve které jste rýži vařili. Kdo ale nepoužívá varné sáčky a rýži vaří poctivým tradičním způsobem, voda se mu vyvaří. V tom případě lze použít vodu, v níž rýži před vařením proplachujete, a to v poměru dva hrnky vody na půl hrnku rýže. Rýži nechte ve vodě nasáknout 15 až 30 minut a občas promíchejte, aby pustila prospěšné látky. Jaký druh rýže použít? Je to úplně jedno.

Rýžovou vodu můžete uskladnit v neprodyšné nádobě; v lednici vydrží čerstvá asi týden. Získáte tak laciný elixír plný vitamínů, aminokyselin, železa, zinku, vápníku a v neposlední řadě také allantoinu, látky hojně užívané v kosmetickém průmyslu, která zjemňuje a regeneruje pokožku.

Máte-li problematickou pleť se sklonem k ekzémům a akné, bude pro vás rýžová voda i lékem. Má totiž hojivé a protizánětlivé účinky a pokožce doplňuje chybějící minerály.

Rýžovou vodou si můžete každé ráno a večer čistit obličej pomocí tamponu, jako by šlo o každou jinou pleťovou vodu. Použít ji lze také na opláchnutí vlasů po mytí šamponem. Jemně ji vmasírujte do vlasů, nechte chvilku působit a pak opláchněte čistou vodou.