Není pochyb o tom, že alkohol v rozumné míře je zdraví prospěšný, alespoň to dokazují vědecké výzkumy z celého světa. Sklenička kvalitního vína, anebo jedno pivo denně vám rozhodně neublíží, naopak. Prospějí vaší paměti a zvednou nízký tlak. Horší ovšem je, pokud začnete přidávat. Z jedné skleničky se záhy stanou dvě, a pak celá láhev… A tak než se nadějete, můžete spadnout do závislosti na alkoholu.

Alkohol a zdraví: Selhaly mi ledviny!

Stát se alkoholičkou není nijak těžké. Stačí těžká životní situace, anebo problém, který začnete řešit pitím. Propadnout démonu zvaný alkohol se dá lehce, horší ovšem je přestat. „Začalo to zcela nevinně. Každý večer skleničkou vína. Jenomže pak jsem přišla o práci a nemohla najít jinou. A tak jsem začala zvyšovat dávky. Brzy jsem pila láhev, pak dvě a vše jsem začala kombinovat s panáky. Bylo mi dobře – alkohol mi přinášel vysvobození od všech potíží,“ vypráví svůj příběh dvaačtyřicetiletá paní Eva. „Aby toho nebylo málo, našel si můj muž mladou milenku. To byla poslední kapka – začala jsem pít od rána. Prostě jsem byla pořád v lihu. Nakonec jsem skončila v nemocnici – selhaly mi ledviny a odcházely játra,“ pokračuje.

Paní Eva měla nakonec velké štěstí – díky vážným zdravotním problémům pochopila, že alkohol není řešením a absolvovala odvykací léčbu. Zdravotní potíže však má dodnes, a to i přesto, že několik let abstinuje. „Kdybych věděla, co mě čeká, vyhnula bych se alkoholu na sto honů. Teď ale mohu říct, že pít už rozhodně nebudu. A to nikdy,“ prohlašuje.

KAFE.cz zjistilo: Kdy je člověk alkoholik

Alkoholikem se stává člověk ve chvíli, kdy je na alkoholu natolik závislý, že nad pitím ztratí kontrolu a nedokáže si říct dost.

Na ženy alkohol působí dříve

Právě vážné zdravotní komplikace, ale i problémy v osobním a pracovním životě s sebou přinášejí propadnutí alkoholu. Je třeba si také uvědomit, že působí jinak v ženském a mužském těle – obecně dámám stačí menší množství než pánům.. „Už nikdy bych se k pití nevrátila,“ svěřuje se pětatřicetiletá paní Jarmila. „Díky němu jsem totiž přišla o partnera i o práci. Manžel byl pořád pryč, děti jsme neměli a já se po večerech nudila. Tak jsem začala pít. Po pár skleničkách mi bylo všechno jedno, tak jsem pokračovala. Nakonec jsem to přestala zvládat, třásla jsem se, pokud jsem si nedala panáka hned ráno. V práci si toho brzo všimli a dali mi výpověď na hodinu. Manžel byl abstinent a když viděl, jak piju, odešel. Navždy,“ dokončuje svůj příběh.

KAFE.cz zjistilo: Jak se pozná alkoholik?

Podle lékařů existuje čtyřicet znaků, podle kterých poznáte, že je člověk alkoholik. Vybrali jsme pro vás dvacet nejtypičtějších z nich. Pokud na vás sedí většina znaků, měla byste s pitím přestat, nebo vyhledat pomoc…

1. Okna - výpadky paměti na dobu v opilosti s postupnou narůstající frekvencí.
2. Tajné pití - lahve poschovávané po bytě i jinde.
3. Trvalé myšlenky na alkohol.
4. Překotné nekontrolované pití.
5. Pocity viny.
6. Vyhýbání se narážkám na alkohol.
7. Neschopnost přerušit nebo zdržet se pití.
8. Vysvětlování důvodů proč se napil – racionální.
9. Změny způsobu pití. Jsou vynalézaví, dokáží předejít odhalení.
10. Ztráta dosavadních přátel nebo rozchod s nimi.
11. Konání se točí kolem alkoholu.
12. Ztráta zájmu o vnější svět.
13. Nápadné sebelitování.
14. Vytváření tajných zásob alkoholu v domově, práci.
15. Zanedbání přiměřené výživy.
16. Pokles sexuálního pudu.
17. Pravidelné ranní doušky.
18. Výskyt prodlouženého pití - tahy.
19. Snížení rozumových schopností.
20. Nedefinovatelné úzkosti.

Zdroj: rodina-finance.eu

Tipy KAFE.cz Jak omezit pití

  • Pokud pijete zejména večer, po práci, zkuste si najít jiný program a vymyslet aktivity, které nejsou slučitelné s pitím, např.: kino, sport.
  • Pokud pijete, když jste sama, zapojte se více do společenských situací a vymyslete nějaké společné aktivity pro vaši rodinou nebo přátele.
  • Pokud pijete, když se nudíte, zkuste si naplánovat nějaké příjemné aktivity, např. koncert, kino, cvičení, koníčky atd.. Život vám nabízí mnoho možností!
  • Pokud pijete, když jste ve stresu, naučte se některou z relaxačních technik nebo se věnujte nějaké odpočinkové aktivitě např. zahrádkaření, józe, cvičení atd..
  • Pokud pijete, aby jste potlačila depresivní nebo úzkostné pocity, promluvte si o tom se svým lékařem, který vám může pomoci.

Zdroj: drogy.net