V galerii najdete nejrůznější alergické reakce, které vás mohou potkat.

Alergie se vyvíjí na základě genetické dispozice. Výzkumy zjistily, že vlohu pro její rozvoj v sobě nese 60 % populace. Musí být ovšem vyprovokována vlivy zevního prostředí. „Pravděpodobnost vzniku alergického onemocnění u dítěte nealergických rodičů se pohybuje kolem 10 %. Jestliže má dítě jednoho z rodičů alergika, existuje až 30% pravděpodobnost, že bude rovněž alergické. Pokud má oba rodiče alergiky, pak je u něj riziko rozvoje alergie 50 až 60 %,“ říká doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Kromě genetiky závisí rozvoj alergie na množství, délce a intenzitě působení konkrétního alergenu. „Pokud má v sobě někdo genetickou dispozici pro rozvoj alergie a během dětství má například kontakt s kočkami v okolí domu, je pravděpodobné, že se u něj alergie nevyvine. Spíš se stane vůči alergenům koček tolerantní. Ale jestliže takto disponovanému jedinci pořídíme kočku do bytu, kde je tisícinásobně vyšší koncentrace kočičího alergenu než venku, je velmi pravděpodobné, že u něj alergie vznikne,“ vysvětluje odborník.

Typický je takzvaný alergický pochod. V kojeneckém věku se rozvine atopický ekzém a v batolecím věku se začínají objevovat alergie respirační – alergická rýma a následně astma. Alergická reakce však může překvapit i v seniorském věku. Prevencí není úzkostlivě se před vším chránit, ale co nejpřirozenější životní styl a návyky. Důležitá je pestrá strava, žádné zbytečné jednostranné diety, pobyt na čistém vzduchu, otužování, dostatek spánku a odpočinku, nepřecházet nachlazení a dodržovat základní pravidla hygieny. „Pokud nastanou potíže, lze k jejich zmírnění použít základní léky – antihistaminika, která jsou volně prodejná v lékárnách, jak například ve formě tablet, tak i lokální ve formě nosních sprejů nebo očních kapek. Zásadně platí, že je dobré je použít co nejdříve,“ radí lékař.

U mnoha alergiků a astmatiků vzbuzují záchvaty i alergeny v domácím prostředí. Lékaři ovšem doporučují uklízet s mírou. Aby totiž imunitní systém správně fungoval, musí být neustále přiměřeně stimulován. Jestliže ale opatření nejsou dostatečná a alergie omezuje v pracovních či společenských aktivitách, je vhodné obrátit se na praktického lékaře, který může udělat běžné základní alergologické vyšetření.