„Svalové křeče v současnosti trápí stále více lidí. Objevuje se i syndrom takzvané minerální kocoviny, kdy si člověk, který běžně není zvyklý na sport, naordinuje aktivní víkend a odměnou jsou mu únava a křeče ve svalech. Proto je třeba tělo dostatečně předzásobit minerály, které pomáhají těmto
příznakům předcházet,“ říká nutriční specialistka Gabriela Peacock.

Další preventivní opatření je ordinovat si zátěž po dávkách. Nemusíte posekat celou zahradu i sad za jeden den, stejně jako není třeba, aby hned první vyjížďka na kole „pokořila“ loňský rekord. I cvičit, běhat nebo chodit s hůlkami by se mělo pravidelně, nikoli nárazově ve velkých „porcích“. Před aktivním víkendem, ať už na chalupě, nebo třeba na bruslařské dráze, je dobré zajistit organismu přísun vitaminů a minerálů. Zejména hořčík je důležitý pro pohodu svalů.

„Jedním z nejtypičtějších příznaků nedostatku hořčíku v těle je stažení svalstva, objevovat se může i bušení srdce,“ vysvětluje Gabriela Peacock. Jeho nedostatek může stát za migrénou, únavou, stresem a depresemi. „Hořčík je obsažen ve tmavozelené zelenině jako brokolice, špenát, v salátu, také ve fazolích a kvalitní čokoládě. K jeho doplnění je ideální i minerální voda.“ Je dobré vědět, že kromě fyzické a psychické námahy odvádí hořčík z těla i konzumace alkoholu. Pokud tedy po náročném dni na zahrádce nebo na závěr šedesátikilometrového cyklovýletu chcete relaxovat s pomocí pár skleniček, riskujete nejen rychlou „opičku“, ale také dehydrataci a snížení hladiny hořčíku. Pravidlo, že alkohol se zapíjí vodou nebo minerálkou, v takových situacích platí dvojnásobně. „Pokud tělo nemůže hospodařit s dostatečným množstvím vody, nemá schopnost se detoxikovat. Toxiny se poté ukládají v tukových buňkách a játra se jich neustále snaží zbavit,“ vysvětluje nutriční specialistka. „Přetížená“ játra mohou mít i lidé, kteří užívají větší množství léků. U starších lidí navíc tato „chemická továrna těla“ už hodně práce odvedla a na vysoké příděly toxinů z medikamentů nemá kapacitu. K posílení funkce jater je dobré podstoupit občas detoxikační kúru, pomáhají i různé bylinkové čaje či přípravky na bází ostropestřce mariánského. „Vyvážená strava s dostatkem vlákniny, vitaminů a minerálů a přiměřený příjem tekutin je odpovědí na řadu civilizačních problémů,“ radí všem Gabriela Peacock.