Léto končí, a i když máte po dovolené, možná si neuvědomujete, že vaše tělo nemusí být úplně fit. Nemluvíme teď jen o fyzické kondici, ale také o obrovském množství škodlivých látek, které se v těle hromadí, útočí na náš organismus a tím jej oslabují. Necítíte při tom žádnou bolest, takže tomu nevěnujeme přílišnou pozornost, ale možná se divíte, proč jste tak unavená, vyčerpaná, malátná, bez chuti do života, chybí vám jiskra v oku a pohotovost v reakcích…

Když bolí břicho, je něco v nepořádku

Abyste zvládla všechny povinnosti, které vás čekají doma i v práci, potřebujete být v dobré kondici. Když vás trápí plnost v břiše, tlak, kručení, nadýmání, přelévání střevního obsahu, průjmy, zácpa, hlasitá peristaltika, píchavá bolest nebo křeče v břiše, nemůžete se zkrátka cítit dobře. „Uvedené symptomy jsou důkazem toho, že s vámi je něco v nepořádku,“ vysvětluje MUDr. Anna Jungwirthová, specialistka v oboru gastroenterologie.

Co nevidíme, ignorujeme. Bohužel.

Problém je v tom, že to, co není vidět, máme tendenci ignorovat. Staráme se o zevnějšek, ale stejnou, ne-li větší, péči si zaslouží i náš organismus. „Naše společnost si pořád nezvykla používat doplňky stravy jako běžnou součást denních rituálů, kterými je třeba pravidelné čištění zubů, dostatečný příjem tekutin, střídání dlouhodobého sezení u počítače fyzickou aktivitou a pobytem na čerstvém vzduchu či duševní hygiena,“ upozorňuje lékařka.

První krok je vhodná strava

Vhodné stravování je rozhodně prvním krokem ke správnému chodu našeho zažívání. Pečlivě proto vybírejte, co v obchodě přidáte do košíku. Pečivo volte raději celozrnné, dopřávejte si hodně luštěnin, ovoce a zeleniny. Nezapomínejte, že tělo potřebuje dostatek vlákniny, která zlepšuje pohyby střev a urychluje přirozenou pasáž tělu nepotřebných i škodlivých látek ven z organismu. Snažte se vyhýbat průmyslově zpracovaným potravinám, které obsahují mnoho konzervačních látek, i přílišné konzumaci masa a uzenin, které zatěžují organismus. Při zpracování bílkovin metabolismem totiž na rozdíl od zpracování sacharidů vznikají toxické látky, např. čpavek, fenol a indol, které patří do skupiny kancerogenů.

Tip KAFE.cz

Pomozte svému tělu tím, že mu dopřejete potraviny bohaté na antioxidanty, např. lískové, vlašské, pistáciové či pekanové ořechy, červené i černé fazole, artyčoky, čerstvé i sušené švestky, borůvky, ostružiny, maliny, mandle, jablka nebo datle.

Střeva jsou důležitější, než myslíte

Nezastupitelné místo mají také vitamin D, kyselina listová, selen a především zakysané mléčné výrobky či doplňky stravy s obsahem probiotik a prebiotik. Vhodné jsou proto, že bakteriální enzymy štěpí složky potravy na jednodušší produkty a nezatěžují organismus. Střevo hraje významnou úlohu v naší obranyschopnosti, tvoří významnou bariéru před průnikem toxických produktů resorpcí do krve a prostřednictvím její cirkulace pak dále do celého těla. Pokud jej vyčistíme a obnovíme jeho správné fungování, zmírní se příznaky jako je únava a pocit vyčerpání.