Bolest by se v současné době dala zařadit mezi civilizační choroby. Léčbou chronické bolesti se dokonce zabývá už i samostatný medicínský obor. A proto jsme se na ni podívali i my a našli jsme pro vás hned několik cestiček, jak bolesti předejít nebo s ní bojovat zdravě a bezpečně.

Bílkoviny v každém jídle

Většina z nás si dává svou dávku bílkovin až na večeři, ale přitom proti bolesti a zánětu můžete bojovat tak, že je přidáte do všech denních jídel. Právě ony pomáhají játrům zbavovat se toxinů, které by se jinak mohly dostat až do našeho krevního oběhu. Kvalitním zdrojem bílkovin je kuřecí maso, ryby, vejce, mléčné výrobky a luštěniny. Jednou za čas se pak rozhodně vyplatí dopřát si i červené maso.

Pijte zelený čaj

Zelený čaj obsahuje přírodní látky zvané katechiny, které bojují s volnými radikály a pomáhají tělu se detoxikovat. Ideální denní dávkou jsou tři šálky, ale pro své tělo uděláte hodně i s jedním.

„Já“ čas

Stres – kdo by ho v dnešní době neznal. Mezi odborníky se šušká, že právě on stojí za většinou zdravotních komplikací, se kterými se setkávají. Určitě toho máte v práci i doma hodně a relaxovat či meditovat někde na dovolené se vám jen tak nepovede, ale pro své zdraví stačí udělat jen jednu malou věc. Jedenkrát za den myslete na sebe a udělejte něco, co vám pomůže vypořádat se se stresem. Procházka, spánek, kino, masáž, meditace – prostě cokoli vás na chvíli uvolní.

Dejte se na jógu

Již mnoho lidí objevilo kouzlo jógy a není divu – právě díky ní zpevníte svaly, zhubnete, protáhnete celé tělo, naučíte se dýchat a meditovat. A tohle všechno dohromady dokonale uleví od bolestí, a to dokonce i v těhotenství nebo při bolesti po úrazu.

Mohlo by vás zajímat: 5 důvodů, proč cvičit power jógu + módní fotostory

Dopřávejte tělu sacharidy z ovoce

I cukry jsou pro naše tělo potřebné, ale rozhodně ne v takovém množství, v jakém je konzumujeme. A pak také je potřeba myslet na to, odkud je přijímáme. Lepší cestou je dodávat je tělu prostřednictvím ovoce, zeleniny, luštěnin a celozrnných výrobků.

Jezte správné tuky

Možná si klepete na čelo, že vás chceme cpát tuky, i když se třeba snažíte delší dobu zhubnout. Ale tuky tělo opravdu potřebuje – zvláště ty s přívlastkem zdravé. Jde o nenasycené mastné kyseliny, které najdete třeba v rybách, ořeších, olivách nebo v avokádu.