1. Denní příjem tekutin by měl být 2,2 – 3 litry.

Verdikt: Pravda i mýtus

Je to individuální. Obecně platí, že dospělý by měl za 24 hodin vypít 20–40 ml tekutin na 1 kg své hmotnosti. Největší část příjmu tekutin by měla tvořit neperlivá voda nebo minerálka, vynechat bychom měli limonády, alkohol, kávu a černý čaj.

2. Denně bychom měli vypít max. půl litru minerálky.

Verdikt: Mýtus

České přírodní minerální vody jsou většinou jemně či středně mineralizované a můžeme je tedy pít denně a bez omezení. Naopak jsou velmi vhodné – představují totiž ideální zdroj minerálů, protože je obsahují v přirozené a tedy dobře vstřebatelné podobě.

3. Kohoutková voda má dnes vyšší kvalitu než dřív.

Verdikt: Pravda i mýtus

Kvalita vody, která teče z vodovodu, se v některých ukazatelích vylepšila, ale v jiných, například v obsahu dusičnanů, pokulhává. Navíc se dnes v pitné vodě zatím nekontroluje obsah zbytků léků a hormonálních preparátů, což do budoucna představuje určitá rizika, když si uvědomíme, jak rychle jejich spotřeba stoupá.

4. Převařená kohoutková voda je vhodná i pro kojence.

Verdikt: Mýtus

Převařením pitnou vodu z kohoutku sice zbavíme oxidu uhličitého či chloru, ale teoreticky by v ní mohly zůstat některé další nežádoucí látky, jejichž přítomnost ve vodě se u nás zatím neměří. Proto je vhodnější dávat kojencům tzv. kojeneckou vodu.

5. Když si doma filtruju vodu, je zdravá.

Verdikt: Mýtus

Kvalita vody z filtrační nádoby záleží vždy na zdroji vody, druhu filtračního zařízení a dodržování pravidel provozního režimu. Když nebudeme správně čistit filtr, začnou se v něm množit bakterie a kvalita vody, kterou pijeme, pak bude paradoxně horší.

6 Zásaditá minerálka pomáhá při kocovině.

Verdikt: Pravda

Po požití velkého množství alkoholu zažívá náš organismus šok, při kterém ztratí mnoho cenných minerálů, zvláště hořčík. Ty je nutné co nejrychleji doplnit a zásaditá minerálka je v tomto ohledu velmi dobrou volbou.