O některých potravinách panují zbytečné předsudky. Ve skutečnosti neškodí vašemu zdraví ani linii. Právě naopak. Přečtěte si, jak, kdy a proč se vyplatí například sáhnout po alkoholu, kávě a spol.
Káva
Podezírána ze: zvyšování krevního tlaku, zhoršování kardiovaskulárních chorob, negativního vlivu na srdce.
Jak je to s ní doopravdy: Vědci zjistili, že výše popsané škody nenapáchá káva ani v případě, že jí vypijete šest šálků denně. Problémem byl celé roky výzkum soustředěný pouze na kofein - zcela se pomíjelo, že v kávě je mnoho minerálů (draslík, magnézium) i dalších látek, které mají podle posledních studií pozitivní účinek především v prevenci Parkinsonovy choroby, snížení rizika tvrdnutí jater a cukrovky.
Jak ji užívat ve svůj prospěch: Neznamená to, že byste měli konzumovat právě více než šest šálků denně (jinak vám totiž kofein může rozhodit nervovou soustavu), káva dehydruje, vždy k ní vypijte sklenici vody. A vyvarujte se doprovodných zlozvyků - sypat si do ní bílý cukr, lít tučnou smetanu a ještě si zapálit cigárko.