12. Je jogurt dobrý na svačinu?
Jako každý mléčný produkt i jogurt obsahuje vápník a bílkoviny. Díky mléčné kyselině a živým kulturám chrání naší střevní flóru. Také on má ale nevýhody. Především se při jeho konzumaci příliš nezapojuje chrup. Jen pokud jsou zuby nuceny kousat, tělo ukládá minerální látky, jako je vápník či magnézium.

13. Jaké nevýhody má trvanlivé mléko?
Pokud se potravina zahřívá, mění se. U mléka jde především o vitaminy. Těch trvanlivé mléko ztratilo 20 %.

14. Jaké maso je nejlepší?
Nejlepší je maso přímo od řezníka nebo biomaso. Vyplatí se ho ale konzumovat s rozvahou. Nejlibovější je maso drůbeží, které obsahuje jen 2 % tuku.

15. Obsahují výživné látky také hamburger či hranolky?
Samozřejmě, že pro tělo nejsou zcela bezcenné. Bohužel ale jídlo z fast-foodu obsahuje příliš mnoho látek, které zdravé nejsou – především spoustu soli a cukru. Pokud se nechcete úplně vzdát hranolek, připravte je v troubě, a nikoliv ve friťáku.

16. Škodí ostré koření zdraví?
Právě naopak! Koření uzdravuje. Fenykl a tymián pomáhají proti kašli. Kmín a anýz proti nadýmání. Koření reguluje produkci žaludečních šťáv v puse, žaludku a střevech a činí každé jídlo lehce stravitelné. Ostré koření sice nejprve pálí, poté ale sníží tělesnou teplotu, protože rozšíří cévy.

17. Můžu jíst slávky?
Slávky se kazí rychleji než ryby, a proto by se neměly příliš konzumovat v létě.

18. Je želatina dobrá na kosti?
Ne. A není ani příliš účinná při problémech s vlasy a nehty, jak se často říká. Patří prostě do kuchyně, a ne do lékárny.

19. Je balená voda lepší než voda z potrubí?
Voda z potrubí se liší dům od domu. To může být třeba zanesené nečistotami, v tomto případě není voda příliš kvalitní. Ovšem i balená voda může obsahovat velké množství bakterií.

20. Je víno lepší než pivo?
Z hlediska zdravé výživy jsou příznivé účinky piva či vína zanedbatelné. I malé množství alkoholu narušuje látkovou výměnu. Půl litru piva denně zdraví neuškodí, s půllitrem vína už je to podstatně horší, protože obsahuje 30 až 50 g alkoholu.

21. Je med lepší než cukr?
Med je jako čistě přírodní produkt o fous zdravější než cukr.

22. Zvyšují vajíčka cholesterol?
Jedno vejce denně vůbec neškodí. Naopak! Podle posledních zpráv neobsahuje žloutek tolik cholesterolu, jak se předpokládalo. Vejce obsahuje spoustu vitaminů a minerálů (A, E, B, D a protein). Dokonce je nyní začali doporučovat dietologové při hubnutí.