Diskutujte: Jakému sportu se věnujete na podzim a v zimě? Co byste ostatním doporučili?

Nordic walking – Prochoďte podzim křížem krážem

  • Potřebujete sportovní oblečení podle počasí, pevné sportovní boty – ne trekkové a ne kotníčkové, hole na Nordic walking

Jak jsem se při Nordic walkingu cítila:

Ten sport jsem podcenila, tímto se dodatečně omlouvám. Především jsem si ho spletla s procházkou a to je podle trenérky Jany Stejskalové úplně nejčastější chyba, se kterou se u začátečníků setkává.

„Nordic walking je sport. Sice vhodný pro všechny věkové i váhové kategorie, protože je velmi variabilní, ale pořád je to sport. S tím je potřeba počítat. Má svoje pravidla a pokud je nedodržujete, nefunguje tak, jak byste si představovala.“ Poslouchám první pokyny na parkovišti u zámku Konopiště. Je krásné počasí – těším se, že se budu pohybovat na čerstvém vzduchu a přesně to považuji za jednu z největších výhod nordic-walkingu. Ještě netuším, že polovinu trasy budu přepočítávat nohy a ruce s holemi a sem tam si připadat jako stonožka vyvedená z míry. Chvíli jdou správně nohy, chvíli pravá ruka... O levé se snad zmíním až příště, protože se ukazuje, že ji nejsem schopná přimět fungovat přesně tak, jak by měla (ve chvíli, kdy se ocitne vzadu, uvolnit sevření hole). I záda mám nepřirozeně stažená, ramena choulím dopředu, což je můj zažitý nešvar. Jana je ale trpělivá: „Nemůžete čekat, že vám všechno půjde hned napoprvé. Naučit se techniku nordic-walkingu chce určitý čas. Někomu to jde pomaleji a jinému naopak skoro hned. Musím ale říct, že s předsudky se setkávám často. Třeba vrcholoví hokejisté nad ním ohrnovali nos a pak se nestačili divit. Nordic walkin se totiž dá přizpůsobit jak pro úplné začátečníky třeba i s velikou nadváhou, tak pro vrcholové sportovce. V tom je jeho obrovské plus.“
Po hodině sportování (procházka tomu říkat prostě nemůžu) si cením trenérčiny pochvaly: „Určitě to vypadá mnohem lépe, než když jsme vyráželi.“

Dodávám: Nechoďte jen celý podzim. Choďte i celou zimu, klidně můžete vyrazit i za mírného mrazu. Posílíte kardiovaskulární systém, shodíte kila, naberete fyzičku a dobrou náladu z pohybu na čerstvém vzduchu navrch.

3 rady, které se vám budou hodit:

  1. Potřebujete speciální hole na nordic-walking. Nekupujte si je sami, nechte si poradit od odborníků. Pozor, často lidé nesprávně používají hole na trekking – není to totéž. Nesmírně důležité je také nastavení holí podle tělesné výšky, se kterým vám instruktor poradí.
  2. Nestačí vzít hole do rukou a vyrazit (jak to dělá spousta lidí v domnění, že nic jednoduššího neexistuje). Musíte vědět, jak na to. Nordic walking má svá pravidla chůze i pohybu pažemi, držení zad, hlavy, dýchání... jen tak zapojíte přes 90 % veškerého svalstva. Jinak se chodí po rovině, do kopce i z kopce.
  3. Nordic walking se „vydal“ do světa ze severní Evropy, kde se vyvinul jako doplňkový sport pro běžce na lyžích.

Otázka pro lektorku Janu Stejskalovou (instruktorka Nordic walkingu s mezinárodní licencí, bývalá reprezentantka ČR v běhu na lyžích)

Co říkáte na novinku na trhu, boty s kulatou patou? Jsou na NW vhodné?:

„Určitě ano, i když nejsou podmínkou. Správný krok se provádí přes patu, takové boty vám ho usnadní. V zahraničí už se používají roky, u nás se teprve prosazují na trhu.“

Spinning – Když je kolo v garáži

  • Potřebujete sportovní oblečení, které neplandá kolem nohou, sportovní boty – případně cyklistické tretry, ručník a dostatek pití

Jak jsem se při spinningu cítila:

Obhlédla jsem klienty na hodině spinningu vypsané v rozvrhu jako „kila pryč“. Šest žen mezi třicítkou a čtyřicítkou všech váhových kategorií, dvě mladičké slečny, osm cyklistů v dresech, jeden důchodce a třináctiletá dívka. Žádný lepší důkaz, že spinning je sport pro všechny, snad není ani potřeba. Lekce „kila pryč“ (v jiných centrech ji můžete najít i pod názvem „spalovací“) se jezdí jiným způsobem než ostatní. Nikdo by se při ní neměl zadýchat, aby tělo pálilo tuky, a nikoliv cukry. Hubne se při ní a nabírá vytrvalost, zároveň není potřeba se bát, že by narůstaly svaly.
Spinning je sport na stacionárních kolech, který vznikl v Americe v osmdesátých letech. Autorem programu je legendární ultra-maratónský cyklista Jonathan Goldberg, který své první komerční spinningové centrum otevřel v roce 1989. Od té doby spinnigu propadly miliony lidí na celém světě, včetně mě – v centru Spinning-MB ho lektoruji sedm let. Za tu dobu jsem viděla v sedlech spoustu klientů, kteří přišli až po měsících váhání plni obav a říkali tu samou větu: „Bojím se, že je to těžké a já to nezvládnu.“ Zbytečný strach. Spinner má kolečko, kterým si zátěž kdykoliv povolíte, a nikdo vás nebude nutit k žádnému tempu ani výkonu na hranici sil.

Dodávám: Když jsem se spinningem začínala, vážila jsem přesně o čtyřicet kilogramů víc než teď.

3 rady, které se vám budou hodit:

  1. Jestliže máte v plánu jít večer na spinning, přizpůsobte tomu pitný režim už po celý den. Těsně před lekcí nic nedoženete.
  2. Rozumný člověk včas ubere zátěž nebo si sedne a nebude s nikým kolem sebe soupeřit.
  3. Nemá cenu řikat si: „To se s cyklistikou nedá srovnávat. Kde je vítr, tráva stromy...“ Spinning je indoorový sport, při kterém hraje hudba a ostatní lidé jsou vám blízko. S tím je potřeba počítat.

Otázka pro lektorku Janu Hladíkovou (zakladatelku centra Spinning-MB a dlouholetou úspěšnou reprezentantku v cyklistice)

Proč je spinning lepší než rotoped?:

„Jednak má svojí konstrukcí mnohem blíž kolu, těžký disk předního kola se hladce točí, a tím docílíte úplně snadného krouživého pohybu, to rotopedy vůbec neumí. Navíc se potkáte s lidmi a lektor vás hudbou i povzbuzováním motivuje. Můžete se podle něj řídit, když chcete. Ale nemusíte, což je bezvadný.“

Další informace, včetně názorů lékařů, si přečtete v nejnovějším vydání časopisu Vlasta, které vychází tuto středu.