Nadváha se v posledních letech stává celosvětových problémem. Lékaři bijí na poplach a hovoří o epidemii, kterou je třeba léčit. Vždyť podle statistik na nemoci spojené s obezitou u nás ročně zemře více lidí než na nemoci z kouření! Situace je opravdu alarmující. Nadváhou prý trpí už každý druhý Čech a o obezitě mluvíme u každého pátého!

Proč tedy patříte mezi boubelky právě vy?

  1. Vaše strava má naprosto nevhodné složení. Ládujete se uzeninami, tučným masem, bílým pečivem i sladkostmi, a také spoustou mléčných výrobků. V jídelníčku vám chybí ovoce a zelenina (vláknina). Všechny ty dobroty zapíjíte slazenými nápoji.
  2. Stres řešíte tabulkou čokolády či třemi humrovými chlebíčky. Těžké životní etapy vám pomáhají překonávat nejrůznější delikatesy či dvojité porce jídla.
  3. Vaši rodiče vás vykrmovali, lépe řečeno vám předali naprosto špatné stravovací návyky. Některé studie poukazují na vyšší výskyt obézních jedinců mezi osobami, které jejich matka nemohla nebo nechtěla kojit.
  4. Ženám by mělo v těchto souvislostech zablikat varovné světélko v období těhotenství a laktace. Tato specifická období v životě ženy mají sice určité nároky na výživu, ale rozhodně to neznamená, že máte jíst za dva. Mnoho žen vděčí za svá přebytečná kila právě »dětem«.
  5. Dalším velmi rizikovým obdobím je klimakterium, kdy se díky hormonálním změnám probíhajícím v organismu zpomaluje metabolismus. Vaše denní kalorická potřeba se snižuje. Ne vždy jste však schopné se takové skutečnosti přizpůsobit.
  6. Ubývá vám svalová hmota. Tuky se totiž nespalují ani v kostech ani ve střevech, ale právě ve svalech!
  7. Rodiče si člověk nevybírá, a ti vaši vám bohužel dali do vínku jistou genetickou výbavu, která k vašim tělesným proporcím příliš milosrdná nebyla.
  8. Nesnídáte. Mnoho odborníků poukazuje na fakt, že osoby které opomíjejí snídani, mívají daleko větší sklon k nadváze. Snídaně a dopolední svačina by měla tvořit 25 % denního energetického příjmu.
  9. Trpíte sníženou činností štítné žlázy, což samozřejmě nemusíte vůbec vědět.
  10. Berete hormonální antikoncepci. Ať si výrobci říkají co chtějí, faktem je, že mnoho žen má tu smutnou zkušenost, že v době jejího užívání prostě přibralo.
  11. Berete pravidelně některé léky. Například medikamenty na zvýšený krevní tlak potlačují výdej energie v klidu. I velká většina hormonálních léků, neuroleptik a mnoho dalších, má negativní vliv na vzestup hmotnosti.
  12. Málo spíte. Několik zajímavých studií z posledních let ukázalo, že index tělesné hmotnosti BMI (poměr mezi hmotností a výškou těla) je nepřímo úměrný délce spánku.
  13. Přestala jste kouřit. Každá cigareta je sice hřebíčkem do rakve, ale odvykání od nich bývá rizikovým obdobím, kdy často dochází k nárůstu hmotnosti.
  14. Váš partner je »při těle« a vy vedle něj ztrácíte motivaci se svými špíčky něco dělat.

Trápíte-li se aktuálně s nadváhou, prozraďte ním viníka! Co je právě u vás tím zakopaným psem a jak se s ním chystáte bojovat?