1. Hlídejte si váhu

Riziko, že onemocníte cukrovkou, můžete výrazně snížit, pokud si budete udržovat přiměřenou hmotnost. Pokud nepatříte k podvyživeným jedincům, pak je prokázáno, že stačí zhubnout o pět procent celkové hmotnosti, a riziko cukrovky bude až o 70 % nižší.

2. Zvolte správný předkrm

Bojíte se zvýšené hladiny cukru po jídle? Pak nezapomeňte zvolit správný předkrm. Ideální je trocha zeleného salátu s vinným octem nebo pouze dvě lžíce vinného octa. Obsažené kyseliny výrazně snižují glykemický index. Podobné účinky má i citrónová šťáva nebo kyselé ovoce. Zpomalují vyprazdňování potravin ze žaludku, a tím sníží rychlost vstřebání cukrů.

Tip KAFE.cz

Zdravou a chutnou zálivku na salát připravíte z těchto surovin: 3 lžíce vinného octa, 2 lžíce oleje z lněného semínka, jeden prolisovaný stroužek česneku, ¼ lžíce medu, 3 lžíce jogurtu, trocha soli a čerstvě mletého pepře.

3. Zapomeňte na auto

Chodit, chodit a zase chodit. To je ideální rada nejen pro ty, kdo jsou ohroženi cukrovkou, ale pro všechny, kdo o sebe dbají. Pokud necháte auto v garáži a vyrazíte pěšky, uděláte něco pro své zdraví, ale i něco zhubnete. Navíc jistá finská studie prokázala, že lidé, kteří cvičí 4 hodiny týdně nebo 35 minut denně, snižují riziko onemocnění cukrovkou o 80 %. Pro diabetiky (i ty potenciální) je půlhodina svižné chůze denně ideální.

4. Staňte se znalkyní cereálií

Kvalitní cereálie jsou nejen zdravé, ale mají řadu dalších výhod – jejich konzumace snižuje riziko onemocnění rakovinou prsu a cukrovkou 2. typu. Odborníci radí vybírat takové, u nichž je na obalu uvedeno, že jsou s vysokým obsahem vlákniny, také by měly být bez přidaného cukru. Pečlivě si přečtěte složení – pokud obsahuje skryté cukry, sáhněte po jiném výrobku.

5. Dopřejte si kávu

Zajímavá studie, kterou provedli na univerzitě v Harvardu, prokázala, že co se ochrany před cukrovkou týká, jsou na tom paradoxně nejlépe velcí kafaři. Ti, kdo vypijí šest a více šálků denně, mají až o 54 % menší riziko, že se z nich stanou diabetici. U těch, co vypijí 4 až 5 šálků, je riziko menší o 29 % a jeden až tři šálky denně poskytují ochranu minimální. Káva bez kofeinu žádný účinek proti cukrovce nepřináší.

6. Omezte fast-foody

Pokud jste milovnicí pokrmů z rychlého občerstvení a jsou běžnou součástí vašeho jídelníčku, tak jste na nejlepší cestě stát se brzy diabetičkou. Vědci v Minnesotě pozorovali tři tisíce lidí ve věku od 18 do 30 let a došli k závěru, že ti, kteří jí ve fast-foodech více jak dvakrát týdně, nejen více přibývají na váze, ale objevují se u nich i další faktory, které nahrávají vzniku cukrovky. U těch, kteří v rychlých občerstveních jedli maximálně jednou týdně, bylo riziko minimální.

7. Jezte zeleninu, omezte tmavé maso

Ženy, které jedí tmavé maso víc jak pětkrát týdně, mají o 29 % vyšší riziko, že onemocní cukrovkou 2. typu než ty, které si je dopřejí méně než jednou týdně. A konzumace uzenin, např. slaniny či párků, více než pětkrát v týdnu, zvýší pravděpodobnost diabetu až na 43 %. A řešení? Maso omezte a nahraďte je zeleninou.

8. Okořeňte si život

Na snižování cukru je z koření ideální skořice. Látky v ní obsažené umí aktivovat enzymy, které stimulují inzulínové receptory. Navíc pomáhá snižovat cholesterol a triglyceridy.

9. Nestresujte se

Pokud jste ve stresu, vaše tělo na to náležitě reaguje. Srdce prudčeji bije, tep se zrychluje, dech se zkracuje a stahuje se vám žaludek. Co ovšem na první pohled nevidíte, je, že vylétává i hladina krevního cukru. Proto se stresu co nejvíce vyhýbejte a snažte se vždy odreagovat tím, co máte ráda. Pomáhá také jóga, meditace anebo procházka na čerstvém vzduchu.

10. Dostatečně spěte

Studie univerzity v Yalu prokázala, že lidé, kteří spí méně než šest hodin denně, zdvojnásobují riziko cukrovky. A ti, kdo spí méně než pět hodin denně, mají dvakrát větší pravděpodobnost také vysokého krevního tlaku. Tělu neprospívá, ani pokud spáváte běžně více jak osm hodin – to také zvyšuje riziko cukrovky. Ideální je tedy noční odpočinek mezi 6 a 8 hodinami.

11. Najděte si partnera

Říkáte si, co to má společného s cukrovkou? Tak to byste se divila. Studie prokázaly, že ženy, které žijí samy, mají 2,5krát větší riziko, že se u nich diabetes rozvine, než ty, které mají partnera. Vše má ale nejspíše na svědomí odlišný životní styl žen, které žijí single. Odborníci uvádějí, že častěji kouří, pijí alkohol a stravují se nepravidelně.

12. Jděte na krevní testy

Cukrovka je zrádná v tom, že mnohdy zpočátku probíhá tak nenápadně, že o ní ani nevíte. Abyste si byla jistá, jak na tom jste, zajděte na krevní testy a nechejte si zjistit hladinu cukru. U všech nad 45 let by měly být samozřejmostí. Pokud máte v rodině někoho s cukrovkou nebo vedete nezdravý životní styl a ponocujete, měla byste cukr sledovat pravidelně i v mnohem mladším věku.