Svatému Martinovi k svátku: v hospodách mu připijeme Svatomartinským speciálem 13

Svatému Martinovi k svátku: v hospodách mu připijeme Svatomartinským speciálem 13

Letos první pivo z nové sklizně žateckého chmele – to je Svatomartinský speciál 13 vyznačující se díky studenému chmelení výrazným chmelovým aroma. Poslouží k uctění svátku svatého Martina, který se slaví 11. listopadu. Milovníci speciálních piv v celé republice si budou moct pochutnat na pivu, kterého se uvařilo 700 hektolitrů. Dalších 500 hektolitrů Svatomartinského speciálu poputuje na Slovensko. Čepovat se začne od 6. listopadu.

Svatomartinský speciál 13 uvařili krušovičtí sládci už potřetí v řadě. Tento nefiltrovaný extra hořký světlý speciál s objemem alkoholu 5,9 % se může pochlubit několika „nej“. Jde o první pivo z nové sklizně žateckého chmele, díky technologii studeného chmelení se speciál vyznačuje výrazným chmelovým aroma a dále je samozřejmě jako stvořený k dozlatova upečené huse. Použitý chmel přitom vyrostl ve světově proslulé žatecké oblasti, v jejímž srdci Krušovice leží.

Limitovanou edici svátečního Svatomartinského speciálu 13 krušovický tým vařil klasickou technologií už začátkem září. Pak pivo pět týdnů zrálo při teplotách kolem nuly a během ležení se za studena dochmelovalo. „Chmel se tak přidává nejen na varně. Díky studenému chmelení se během ležení do piva postupně uvolňují aromatické látky chmele. Takové pivo pak má výraznou chmelovou vůni. Naši štamgasti se určitě těší, až si po roce Svatomartinským speciálem opět připijí. Obecně mají v oblibě všechna naše speciální piva, ptají se po nich a těší se na ně,“ konstatoval Michal Havrda, který má na starosti vývoj nových receptur a technologií.

Svátek svatého Martina naši předci spojovali se zaslouženým odpočinkem po celoroční práci, kdy byla úroda pod střechou, a blížil se předvánoční půst. Při svatomartinském hodování proto nechyběla na stole husa či kachna.

Svatomartinský speciál 13 se bude čepovat v celé České republice, na jeho existenci zákazníky v konkrétní hospodě upozorní plakáty, stojánky na stolech a další propagační materiály. Seznam všech hospod najdou zájemci na www.krusovice.cz.

Ocenění a exkurze

Krušovice byly jako jediný pivovar u nás po sto let ve vlastnictví české královské koruny, když ho v roce 1583 koupil král český a císař římský Rudolf II. Od té doby zde krušovičtí sládci vaří pivo bez přerušení. Do portfolia krušovického pivovaru patří především královská Desítka a Dvanáctka, které jsou na přání spotřebitelů vařeny podle dobových receptur z osmdesátých let 20. století. Součástí portfolia jsou také Krušovice Černé a Krušovice Pšeničné.

Krušovická piva pravidelně vyhrávají prestižní degustační soutěže doma i v zahraničí. Výrazným úspěchem se v roce 2013 staly stříbrné medaile pro Desítku a Dvanáctku ze soutěže Monde Selection – Quality Award. Na soutěži Dočesná v Žatci obsadila krušovická piva všechny tři medailové příčky ve svých kategoriích. Krušovická Dvanáctka a Krušovice Černé se dále pyšní stříbrem z degustační soutěže Pivo České republiky 2015. V tomtéž roce získala značka Krušovice Pšeničné stříbrnou medaili na prestižní soutěži Zlatá pivní pečeť, na třetí příčce se umístily Krušovice Černé.

Pivovar je známý i svými exkurzemi, v roce 2014 přivítal přes 50 000 návštěvníků. Pravidelně také pořádá i speciální exkurze a kurzy pivního sommeliérství pro opravdové pivní znalce.

čtenářů si právě čte tento článek