Ovocné knedlíky jako od babičky? Naučí vás je šéfkuchař Radek Šubrt

Ovocné knedlíky jako od babičky? Naučí vás je šéfkuchař Radek Šubrt

Je sezona švestek a víkend před námi. Co tak potěšit rodinu něčím sladkým? Umíte udělat pořádné poctivé švestkové knedlíky jako od babičky? Známý šéfkuchař Radek Šubrt vám na videu ukáže, jak udělat správně kynuté těsto na ovocné knedlíky. Kynuté ovocné knedlíky pak podle tohoto návodu vykouzlíte raz dva.

„Pozor na to, ať mléko do těsta nepřidáváte moc teplé, nebo jste v pytli s celým těstem,“ prozrazuje Radek Šubrt na videu, které připravil ve spolupráci s webem o vaření Milujivareni.cz, kde najdete přes 50 tisíc receptů, inspirací, video receptů, mnoho z vás ocení jistě rubriku Gastrorádce, v níž najdete i rady, co udělat, když něco v kuchyni pokazíte.

A když jsme již u toho kynutého těsta, máme pro vás dva recepty z gastrowebu Milujivareni.cz. Vaše děti určitě potěší kynuté knedlíky se švestkami jako od babičky. Pokud chcete potěšit o víkendu svoji rodinu něčím sladkým, vyzkoušejte kynuté buchty plněné švestkami. Oba recepty máte hotové do hodiny.

Autor receptů: Milujivareni.cz
Autor fotografií: Milujivareni.cz

Kynuté knedlíky se švestkami

(5 porcí)
1 dkg cukr krupice
1 dkg droždí
1 dkg máslo čerstvé
0,25 l mléko polotučné
30 dkg mouka polohrubá
1 špetka sůl
25 dkg švestky
3 dkg tvaroh tvrdý
1 ks vaječný žloutek slepičí

Celkový čas: 48 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 8 minut

Postup přípravy receptu:
1. V míse smícháme prosátou mouku, cukr a sůl. Přilijeme vykynutý kvásek z droždí a postupně přidáváme vlažné mléko s rozpuštěným máslem a žloutkem. Zaděláme těsto, které necháme vykynout. Z něj pak krájíme kousky, které plníme celými švestkami.

2. Knedlíky necháme ještě kynout pod ubrouskem a potom vaříme v osolené vodě 5-8 minut. V průběhu vaření knedlíky obrátíme. Když je vytáhneme, propícháme je vidličkou a servírujeme posypané cukrem, strouhaným tvarohem a přelité máslem.

Kynuté buchty plněné švestkami

3 polévková lžíce cukr krupice
2 polévková lžíce cukr moučkový
20 g cukr vanilka
30 g droždí
13 g kypřicí prášek do pečiva
5 g máslo jihočeské
2 dl mléko plnotučné
500 g mouka polohrubá
2 polévková lžíce sádlo vepřové škvařené
4 polévková lžíce skořice mletá
300 g švestky sušené
2 ks vejce slepičí

Celkový čas: 60 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut

Postup přípravy receptu:
1. V hrníčku zahřejeme mléko, přidáme droždí, lžíci cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy vysypeme mouku, 1 ks vejce, vanilkový cukr, cukr krupice, kypřicí prášek, máslo, vylijeme kvásek a rukama anebo kuchyňským robotem vypracujeme hladké těsto, které dáme na teplé místo vykynout.

2. Na moukou vysypaný vál vylijeme vykynuté těsto, rozválíme a skleničkou vykrajujeme kolečka, na každé položíme dvě švestky obalené ve skořici, těsto pořádně spojíme a skládáme na sádlem vymazaný plech. Na plechu necháme ještě 10 minut vykynout, potřeme rozkvedlaným vejcem, vložíme do předehřáté trouby, kde pečeme 30 minut. Upečené koláče posypeme moučkovým cukrem.

Raději byste něco slaného? Najděte si svůj recept na webu o vaření Milujivareni.cz.
A pokud nemáte chuť na kynuté těsto, vyzkoušejte loupáky bez kynutí, naučíme vás je snadno a rychle ve videoreceptu.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek