Mohlo by vás také zajímat: 10 věcí, které by muž neměl dělat po třicítce nebo Gentlemanské proměny: Co nás to napadlo

Co vlastně charakterizuje gentlemana dnešní doby? Možná by to mohlo být tohle:

1. Gentleman mluví slušně

Chlap, který za každou druhou větou zvolá "Ty volé" má do gentlemana proklatě daleko a nezachrání ho, no prostě nic. Noblesní muž sprostě nemluví, tečka.

2. Gentleman je sečtělý

A zdaleka nestačí orientovat se ve výsledkové tabulce NHL nebo aplikacích pro iphone. Gentleman ví, co se ve světě děje, má povědomí o politice (zdržuje se nadávek na adresu politiků) a přiměřeně se vyzná i v kultuře. Pravidelně nebo alespoň občas čte noviny, případně vyhledává novinky na internetu. Gentleman se celý život vzdělává, před inovacemi nestrká hlavu do písku a neříká, že to už pro něho není.

3. Gentleman prokazuje úctu ženám

Nejde jen o nějaké to otevírání dveří a pomáhání do kabátu. Pravý gentleman nemá problém pochválit projekt kolegyně na týdenní poradě, oceňuje svoji ženu za péči o děti a poděkuje za večeři. Zároveň se doma angažuje a neválí se (moc) na kanapi.

4. Gentleman dbá o svůj zevnějšek

Nechodí doma v trenkách, na víkendové nákupy v teplákách a do práce v košili, které chybí několik knoflíčků. Dbá o hygienu a ani ho nenapadne polemizovat o tom, že zuby si stačí čistit jenom večer.

5. Gentleman má ve věcech pořádek

A nemyslíme tím jen jeho pracovní stůl nebo přihrádky v šatníku. Pravý gentleman má pořádek i ve vztazích s rodinou, přáteli či bývalými manželkami.

6. Gentleman nedělá podrazy

Protože má gentleman styl, ani ho nenapadne potopit kolegu kvůli vytouženému povýšení, případně nic tomu blízce či vzdáleně podobného. Vždycky hraje fér!

7. Gentleman nosí (alespoň občas) obleky

Ne oblek z tanečních, ve kterém se před lety oženil, šel kamarádovi za svědka a ještě zvládl několik pohřbů. Prostě, gentleman by měl mít minimálně jedno dobře padnoucí a +- v souladu s módou vypadající "kvádro".

8. Gentleman vyzkoušel klasické holení

Je to klasika a gentleman klasiku prostě miluje. Štětka na holení, mýdlo a břitva. Tvář každého gentlemana tohle prostě musí zažít.

9. Gentleman používá kvalitní kolínskou

Zapomeňte na všechny ty Fa a Adidas ve sprejích a vyzkoušejte kvalitu. Pravého gentlemana by měla doprovázet jemná, nicméně osobitá vůně.

10. Gentleman někam směřuje

Gentleman nechodí do práce s odporem, věčně nevypočítává roky, které mu chybí do důchodu, a dovolené netráví na gauči u televize. Gentleman má stále své plány, vzdělává se, cestuje, zajímá se a něco buduje.

Soutěžte s námi o knihu DOKONALÝ GENTLEMAN

Citáty na téma gentlemanství, které nás zaujaly:

Gentleman je muž, který pozve ženu na sbírku motýlů a ukáže jí sbírku motýlů.
Neznámý autor

Gentleman je člověk, který nikdy neraní city druhého neúmyslně.
Oscar Wilde

Dnes platí už muž za gentlemana, když vyjme cigaretu z úst, než ženu políbí.
Barbra Streisandová

Gentleman je muž, který se chová slušně i k lidem, které nepotřebuje.
Neznámý autor

Gentleman je pán, který používá kleštičky na cukr, i když je sám.
Alphonse Allais