Jak vyplývá z obrázků, ilustrujících tuto kartu v různých karetních sadách, nejedná se o klasické oběšení, jak jej známe dnes ve smyslu exekuce pověšením za hrdlo.

Člověk na obrázku je pověšen za nohy, nejčastěji pouze za jednu nohu. Celá kompozice karty vypovídá o tom, že tento člověk se do polohy zobrazené na kartě nemohl dostat sám, a bez cizí pomoci se také sám neosvobodí. Viselec je archetypem události, kdy uvízneme, nejčastěji nikoliv svým přičiněním, v situaci, ve které nemůžeme nic dělat. Tuto situaci můžeme pouze přijmout a maximálně můžeme využít vynuceného klidu k tomu, abychom se zabývali hlubokými filozofickými otázkami, případně přemýšleli, co uděláme, až tato nepříjemná situace pomine. Pokud se za těchto okolností budeme v pomyslném zajetí snažit o vysvobození vlastními silami, bude výsledkem pouze vyčerpání a neúspěch.

Karta Viselec nás svým prostřednictvím učí smířit se s tím, že někdy ani sebevětší vůle a rozum nic nezmůžou.

Ve výkladu tato karta znamená překážky, které způsobí, že s našimi záměry po jistou dobu nepůjde hnout. V každém případě však tuto stagnaci budeme vnímat jako výrazně nepříjemnou. Ve vztazích tato karta označuje období, kdy si připadáme ve vztahu jako v pasti, ze které se nemůžeme osvobodit.

Jiří Ciahotný - Alarzach, více na www.alarzach.cz.