Kartou, která uzavírá sérii karet velké arkána, je karta s všeříkajícím názvem Svět. Svět v tomto případě symbolizuje archetyp celistvosti a dokonalosti věcí. Sděluje nám, že vše je tak, jak má být, což ovšem neznamená, že toto naplnění osudu by mělo být nějakým způsobem vždy naplněním našich představ a přání.

Často se stává, že i neúspěch a zklamání jsou tím, co si potřebujeme prožít, aby nám později v životě z těchto hořkých semínek vyrostly sladké plody. Karta v sobě ukrývá mystérium dokonalosti světa, kde všechny protiklady jsou dokonale vyváženy. Naučíme-li se na život pohlížet způsobem, jaký nám karta Svět ukazuje, naučíme se vnímat a souznívat s energiemi tohoto světa a náš život bude v souladu s celým vesmírem.

Uvědomíme si, že se můžeme smát díky tomu, že víme, co je pláč, že musíme znát nenávist, abychom poznali lásku, štěstí je provázeno neštěstím a život se snoubí se smrtí. Na konci této cesty Světem se staneme Blázny a uvědomíme si, že všechny naše cesty nás nakonec přivedou tam, kde jsme stáli na počátku.

Jen už jistojistě víme, že v lžičce jahodového džemu od maminky je ukryto nekonečné množství vesmírů, jako je ten, ve kterém žijeme my. Ale na to musí přijít každý sám, tak proč se o tom s někým přít...

Jiří Ciahotný - Alarzach, více na www.alarzach.cz.