Má datum narození něco společného s tím, jaké vánoční cukroví vám nejvíce chutná? Podle astrologů ano. A tak si letos poprvé můžete upéct přesně ten svůj druh...
Beran má rád slepované koláčky z lineckého těsta
(21. března – 20. dubna)
Berani upřednostňují recepty, které nedají moc práce a nezabírají příliš času. Jejich nejoblíbenějším druhem jsou klasická linecká slepovaná kolečka. Velkou výhodou pro ně je, že můžou koupit již hotové linecké těsto, které doma snadno zpracují. Při přípravě cukroví se snaží pracovat co nejrychleji, formičkou vykrajují z těsta co největší tvary.
Linecké koláčky
250 g hladké mouky • 250 g polohrubé mouky • 250 g másla nebo rostlinného tuku • 2 vejce • 200 g moučkového cukru • najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu • pikantní zavařenina • moučkový cukr na posypání • mouka na vál
Postup
Obě mouky a cukr prosejte na vál a přidejte citronovou kůru. Uprostřed udělejte důlek, do kterého rozklepněte vejce. Po obvodu dejte nakrájený tuk. Těsto důkladně zpracujte. Zabalené ve fólii ho nechte 2 hodiny v chladu odležet. Na pomoučeném vále rozválejte polovinu těsta, ze které vykrajujte plné tvary kytiček a koleček. Z druhé části těsta vyrobte kytičky a kolečka s vykrojeným středem. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 175 °C upečte dorůžova. Po vychladnutí plné tvary potřete zavařeninou a slepte s vykrojenými. Před podáváním koláčky pocukrujte. Beraním jazýčkům nejvíc chutná rybízová a višňová zavařenina.