Tarot je karetní systém, který je od počátku zahalen tajemstvím, ale svou magickou přitažlivostí získává v současném racionálním a přetechnizovaném světě stále větší počet zájemců. Je tomu tak patrně proto, že tvůrci tarotu vycházeli z duchovní zkušenosti, z moudrosti předků, předávané po staletí z generace na generaci a z principů, jejichž platnost je univerzální, tedy platná v jakémkoliv čase. Tento článek otevírá cyklus, ve kterém se budete moci s mystériem tarotových karet seznámit i vy.

Něco z historie a úvod do systému

První písemná zmínka o tarotu je datována do roku 1367, kdy se ve stanovách města Bernu můžeme dočíst, že je zakázáno s těmito kartami hrát hazardní hry na veřejnosti. Před tímto zápisem o tarotu nenajdeme nikde ani zmínku. To však neznamená, že tarot, i když jistě v trochu jiné podobě, než jej známe dnes, předtím neexistoval. Z toho předpokladu vychází mnoho teorií, které vznik tarotu jako uceleného ezoterního systému symbolů připisují obyvatelům bájné Atlantidy, Egypťanům, nebo dokonce i tajuplným vyslancům jiných civilizací. Použité symboly a principy, které v tarotu najdeme, opravdu provázejí lidstvo od nepaměti.

Pravdou však je, že první dochovaný tarot, podobný tomu, jak jej známe dnes, je Visconti Sforza tarot pocházející z 15. století. V 19 století objevily tarot různé okultní spolky, které začaly bádat po kořenech a souvislostech tohoto fenoménu. Základ moderního tarotu položili Eliphas Lévi, a Gerard Encausse, používající pseudonym Papus. Tito muži nalezli souvislosti s ostatními tajnými naukami, jako je kabala, astrologie a alchymie a položili základy, na kterých mohli stavět jejich následovatelé.

Tarot v podobě, jak jej známe dnes, je dílem lidí spojených s mystickým řádem Zlatý úsvit. Odtud pocházejí dvě nejrozšířenější sady karet: Rider Waite tarot a Crowleyho tarot. Obě tyto sady jsou nejvíce používanými taroty dodnes a navíc se staly inspirací pro bezpočet různých variací karetních sad, takže dnes si může každý vybrat podle svého vkusu, povahy a účelu, pro který si karty pořizuje. Tarot totiž zdaleka není jen nástrojem pro výklad budoucnosti, ale požívá se i jako nástroj pro meditaci, psychohygienu, osobní růst a v neposlední řadě také na práci s podvědomím a magickým obřadům.

Rozbalíme tedy náš balíček karet a vstoupíme do fascinujícího světa tarotu tím, že si prohlédneme obrázky, které zdobí jednotlivé listy.

V první řadě zde najdeme 22 karet (existují ale i sady, které obsahují více karet, ale ty prozatím necháme stranou), které se od ostatních odlišují tím, že jsou číslovány římskými číslicemi a zároveň obsahují i název karty. Vyobrazení na nich zachycují lidi, situace a symboly, související s kolektivním vědomím lidstva, které jsou ve většině případů srozumitelné napříč kulturními tradicemi. Těmto kartám říkáme velká arkána a při výkladu mají vždy tu nejvyšší důležitost. Souvisejí s duchovním životem, zásadními situacemi a osudovými zkouškami. V tarotu jsou symbolem pátého elementu - tedy ducha.

Dalším druhem karet jsou karty číslované od 1 do 10 spolu se čtyřmi kartami symbolizujícími krále, královnu, prince (rytíře) a páže (princeznu). Tyto karty jsou v balíčku ve 4 variantách symbolizujících čtyři živly - oheň, vodu, vzduch a zemi. Souhrnně je nazýváme malou arkánou. Nestarší tarotové sady nepoužívaly na kartách malé arkány žádné ilustrace, přelomovým byl právě Rider Waite tarot, ve kterém poprvé byly použity ilustrace, zachycující význam jednotlivých karet číselné řady malé arkány. Ve výkladu symbolizují záležitosti běžného života a osoby, které do našeho života vstupují.

V příštím díle se seznámíme s živly a jejich symbolice v tarotu.

Jiří Ciahotný - Alarzach, více na www.alarzach.cz

Tarotová poradna
Hledáte odpovědi na otázky, které Vás trápí? Jste bezradní a nerozumíte sami sobě, nebo lidem ve Vašem okolí? Moudrost předků, ukrytá v tarotových kartách, Vám pomůže na Vaší životní cestě. Odpovídá: Jiří Ciahotný - Alarzach