Hubnutí není snadná věc, často to chce úplnou změnu životního stylu a trochu toho odříkání. Jestliže máte navíc dvě kila, pomůže krátký detox, máte-li ale dvacet kilo nadváhu, tak snadno to rozhodně nepůjde. V jakých situacích si můžete dovolit „držet dietu“ a kdy už je načase přizvat do svého boje člověka, který vám s tím může pomoci.

Sama sobě pánem

Myslíte si, že ještě nemáte s váhou takový problém, abyste jej musela řešit u dietologa nebo výživového poradce, a jste si jistá, že to rozhodně zvládnete sama? Ano, může být, ale pro jistotu si ještě zodpovězte pár otázek…pokud na ně odpovíte ano, pak vám v hubnutí doma rozhodně nic nebrání.

1. Jste zdravá?

Pokud nemáte žádné zdravotní problémy a trápí vás jen ta „vánoční“ kila navíc, pak se ničeho obávat nemusíte. Víte, že váš tlak je v normě, že nemáte problém s cholesterolem nebo snad dokonce trable se štítnou žlázou? Pak určitě také znáte své tělo a pohyb vám nedělá problém. Nejste-li si zdravotním stavem jistá, zkuste zajít na preventivní prohlídku a pak se do hubnutí vrhněte. Nic vám v tom nebrání.

2. Máte jen pár kilo navíc?

S cukrovím jste to trochu přehnala, nebo jste si vyzkoušela plesové šaty před plesovou sezonou a zjistila, že máte trochu vystouplé bříško. Pokud vás netrápí nadváha nebo obezita, ale jde jen o pět kilo navíc, tak se s nimi dokážete vypořádat sama. To, že máte jen lehce nad, si snadno ověříte díky BMI, které by se v normálu mělo pohybovat od 20 do 25 BMI.

3. Pohyb vám nechybí?

Ani před hubnutím vám nebyl pohyb cizí, jen jste to o svátcích trochu zanedbala a tělo se začalo malinko bránit? Navíc jestli ještě víte, jak se při hubnutí správně hýbat, máte vyhráno. Pohyb je totiž nejúčinnější zbraní proti kilogramům navíc. Možná navíc potřebujete jen tvarovat, a proto můžete vyzkoušet posilování nebo různé vychytávky, jako jsou vibrační stroje nebo zázrak moderní doby Power Plate. Potřebujete-li spalovat, pak zkuste chůzi nebo běh a pro zábavu si dejte lekci tance nebo jumping.

4. Umíte zdravě jíst?

Hladovky nedržíte, různé diety už vám také nic neříkají, namísto toho již nějakou dobu zdravě a pestře jíte a víte, že to by se ani při hubnutí nemělo změnit. Pokud třeba ještě chcete propočítávat kalorie, tak vám k tomu mohou pomoci různé internetové kalkulačky, kde zjistíte, co a kolik má konkrétní potravina. Navíc je také potřeba zaměřit se na glykemický index potravin.

5. Používáte rozum?

Tak bez něj to vážně nejde…bláznivé probuzení s myšlenou, že během měsíce musíte zhubnout dvacet kilo, vám k úspěchu nepomůže. Racionální myšlení a silná vůle jsou dobrými pomocníky při domácím hubnutí, navíc vás tak jednoduše neoklamou reklamní triky a vy tak zhubnete pár kilo navíc snadno a natrvalo.

Musím o pomoc pořádat odborníka!

Odpověděla jste záporně na nějakou z výše položených otázek? A navíc víte, že vás netrápí jen lehká nadváha, ale máte již delší dobu problémy s obezitou a objevují se zdravotní obtíže? Pak si určitě přečtete následující body. Můžete se díky nim vyhnout dalšímu hubnoucímu zklamání a nejen to…můžete zabránit poškození zdraví. A to je důležité.

1. Trápí vás obezita?

Vaše BMI je 30 a výše. Víte, že problémy s váhou nejsou způsobeny přejídáním o Vánocích, ale je to problém dlouhodobý. Máte dokonce i nějaké zdravotní problémy, jako je třeba cukrovka nebo vysoký krevní tlak. Pak rozhodně neváhejte a navštivte lékaře. Klidně svého praktického. I ten by vám totiž měl pak doporučit specialistu, který vám nakonec poradí s hubnutím.

2. Je to vaše x-tá dieta?

Neúspěšné diety ani nemůžete spočítat…zkoušíte to sama každý rok, jo-jo efekt vám rozhodně není cizí. Jak to, že na vás domácí hubnutí prostě už nefunguje a je potřeba navštívit obezitologa nebo nutričního specialistu? Váš metabolismus po mnoha útrapách vůbec nepracuje tak, jak má. A proto je potřeba nejdřív napravit jej, potom také vaše myšlení – evidentně se totiž nemáte moc v lásce - a pak se teprve můžete pustit do hubnutí.

3. Nemáte se moc ráda?

Do hubnutí se vrháte jen proto, že nejste spokojená sama se sebou, nemůžete se na sebe dívat do zrcadla, stydíte se před partnerem a tak dále. Přitom hlavní motivací by vám mělo být vaše zdraví. Pokud se za sebe stydíte a nemáte se ráda, pak je rozhodně na čase vrhnout se do hubnutí s odborníkem. Nejlépe třeba za pomoci psychokouče nebo psychologa.

4. Zas a znova začínáte?

Ať už je to lenost, nedostatek motivace, nebo vaše neschopnost dotáhnout hubnutí ke zdárnému konci, trápíte se pořád dokola zbytečně. Za pomoci odborníka vám to půjde mnohem snadněji, díky němu si můžete dodávat energii, dávat si dílčí cíle, které s jeho dohledem budete plnit. A nebo se stydíte do posilovny? S trenérem vás takové stydění rychle přejde. A také vás budou motivovat výsledky. Stačí jen si nechat poradit.

5. Trápí vás poruchy příjmu potravy?

Jestliže máte obecně problémy s jídlem, ať už s přejídáním, hladovkami nebo závislostí na jídle, nesmíte takové problémy zanedbávat. PPP mohou vést až k tomu nejhoršímu a sama je opravdu nemusíte ukočírovat. Proto, měla-li jste nebo máte problémy se stravou, k hubnutí odborníka přizvěte. Bez specialisty si můžete velmi ublížit.