Příprava

Operace nevyžaduje zvláštní přípravu. Je však vyloučena u infekcí na rtech nebo v jejich blízkém okolí (opar, infekční koutky, akné apod.).

Operace

Objemové zvětšení a rozšíření rtů lze docílit mnoha operačními postupy. Některé z nich využívají ke zvětšení objemu rtu (tzv. augmentace rtu) materiály tělu vlastní, které se aplikují do okolí kruhového svalu ústního (tuková zrna, tukové štěpy, svalové povázky, štěpy hlubokých vrstev kůže a jiné), nebo různé umělé materiály, např. goretex, jejichž předností je okamžitý výsledek. Určitou nevýhodou je však pocit cizího tělesa a možnost vypuzení tohoto materiálu.

Dalšími možnostmi chirurgického rozšíření rtu je vyříznutí proužku kůže nad hranicí červeně rtu nebo těsně pod nosem. U mladých dívek a žen je třeba upozornit na možnost vytvoření nápadných jizev, a to zvláště po vyříznutí kůže nad hranicí červeně rtu.

Některá pracoviště plastické chirurgie upřednostňují zvětšovací operace rtu pomocí tzv. dvoudobého V-Y posunu. Podstatou operace je rozšíření horního nebo dolního rtu ve dvou dobách pomocí slizničních laloků vytvořených na vnitřních stranách rtů, takže výsledné jizvy jsou zcela neviditelné. Po první etapě, kdy je jedním lalokem rozšířena střední partie rtu, následuje po třech měsících etapa druhá, při níž je ret souměrně zvětšen i do stran dvěma postranními laloky.

Výhodou tohoto postupu je kromě okamžitého a trvalého efektu i možnost volby různých velikostí laloků k vyrovnaní případné předoperační asymetrie rtu.

Pooperační průběh

Větší otok rtu ustupuje do sedmého dne po operaci, stehy odstraňujeme 10. – 12. den. Ke stabilizaci tvaru a velikosti rtu dojde do dvou měsíců.

U všech vyjmenovaných operačních postupů je doporučeno vyplachovaní dutiny ústní heřmánkem, první a druhý pooperační den kašovitá strava, později strava normální. Rychlejšímu ústupu otoku přispěje chlazení rtu.

Komplikace

Z pooperačních komplikací lze jmenovat zánět, infekci v ráně, případně asymetrii či nepřiměřenou velikost rtu. I zde platí zásada správné volby operačního postupu, dobrá operační technika, zkušenost operatéra a dodržení všech pravidel pooperační péče.

Kromě chirurgického rozšíření rtu lze zvětšit jeho objem i aplikací injekčních implantátů, což spadá většinou do kompetence pracoviště korektivní dermatologie.