Bránu k pohovoru otevírá správně napsaný životopis…

Měl by být napsaný stručně, strukturovaně a maximálně na jednu stránku. Personalisty ovšem rozesmálo, když na konci jednoho takového životopisu stálo: „Předem děkuji za posouzení mého života.“

Údaje v životopisu musí odpovídat skutečnosti…

Dosažené vzdělání, pracovní pozice, které kandidát zastával v minulosti – to vše by mělo odpovídat skutečnosti. Obzvláště u jazykových dovedností se lež vždy rychle odhalí. Běžně se stává, že kandidáti v životopisu tvrdí, že znalost anglického jazyka mají na výborné úrovni slovem i písmem. „S jednou paní jsme probrali její životopis a nakonec jsme se zeptali, jestli si můžeme v angličtině trochu popovídat. Odpověď byla záporná: Nezlobte se, ale zrovna dnes mi angličtina nejde,“ uvádí Tomáš Surka z personálně-poradenské společnosti McRoy Czech.

Na pohovor se oblečte vhodně a decentně…

…zní jedna ze základních pouček, kterými by se měli kandidáti řídit, ale ne vždy to platí. A nejedná se jen o příliš krátké sukně, výrazný make-up nebo tenisky k obleku. „V zimě se dostavil na pohovor na IT pozici jeden z kandidátů bosky. Prý rád cítí pod nohama pevnou zem. Na dotaz, jestli mu nevadí, že je špinavá, je na ní sklo a možná je mu i zima, odpověděl, že vůbec ne. Navazuje vztah s přírodou a je mu to příjemné,“ říká Tomáš. Tím ale zajímavý pohovor nekončil: na otázku, jaké platové ohodnocení by si představoval, odpověděl, že 30 gramů zlata. „Po delším upřesňování jsme zjistili, že si pro sebe vytvořil měrnou jednotku 1 g zlata = 1 000 Kč,“ dodává. Brněnskou personalistku pak zval na výlet do Prahy, protože získal jízdenky v akci 1+1 zdarma.

Držte se tématu pohovoru...

Personalisty nezajímají starosti s manželkou nebo dokonce přivýdělek. Za nejkurióznější příběh své kariéry považuje Petr Bujalka z personálně-poradenské společnosti příběh muže, který prošel pěti koly pohovoru a byl už jen krůček od získání lukrativního zaměstnání. Klient už měl pro něj připravenou nabídku, kterou chtěl v posledním kole prezentovat. „Pak ale nastalo velké překvapení. Kandidát na poslední schůzce odprezentoval svoji nabídku možného finančního pojištění managementu firmy. Z jedné ani z druhé nabídky nakonec nic nebylo.“

Když se vám termín pohovoru nehodí nebo už o práci nestojíte, řekněte to rovnou…

Mezi nejveselejší příběhy patří výmluvy lidí, kteří se k pohovoru vůbec nedostaví. Málokdo se odváží říct pravdu, nejčastěji zaznívají výmluvy na dopravní zácpy, úmrtí v rodině nebo ochoření vážnou nemocí.

Veselá příhoda na závěr – nákup nechejte doma

V personální agentuře pracoval nevidomý kolega se svým vodicím psem. O pejskovi se vědělo, že má zálusk na svačiny a dobroty, ale nikdy se neodvážil vzít si něco bez svolení. Až jednou dorazil na pohovor kandidát, jehož vůně nákupu byla neodolatelná. Pejsek využil momentu nepozornosti a utíkal pryč s rohlíkem v tlamě. Uchazeč to vzal sportovně.

Jak se tedy na pracovní pohovor připravit správně? Tady je pár tipů od personalistů:

Dobře si prostudujte firemní stránky.
Velkou pozornost věnujte také nabízené pozici.
Zvolte správné oblečení – decentní, čisté. Je třeba působit upraveně.
Nalaďte se pozitivně. Pokud je to možné, snažte se dorazit odpočatý.
Když je na pozici nutná znalost cizího jazyka, snažte si jej před pohovorem zopakovat a rozmluvit se.