Výpadky elektřiny bývaly dříve výjimečné, dnes je ale opak pravdou. Uživatelé přetěžují rozvodné sítě a například dříve výjimečné klimatizační jednotky se čím dál častěji objevují v běžných domácnostech. Možná se i u vás stále traduje, že největší nároky na spotřebu elektrické energii mají svítidla. Nenecháváte proto zbytečně svítit v místnostech, kde zrovna nepobýváte. Někdy si z úsporných důvodů raději ani nerozsvítíte a riskujete, že zakopnete. Trochu zbytečné, nemyslíte? I stowattová žárovka, která už místnost pěkně rozzáří, totiž spálí jen minimum energie, kterou pohltí velké spotřebiče!

Na které spotřebiče je třeba dát pozor? Poradíme vám!

Sušička spolkne nejvíc proudu

Největším žroutem elektrické energie v domácnosti jsou sušičky na prádlo. Představují až zbytečný luxus. A přiznejte si, že těch kousků oblečení, které potřebujete vyprat a rychle usušit, zase tolik není.

Druhé místo – myčky a pračky

Na druhém místě v žebříčku požíračů elektřiny figurují mnohem běžnější pomocníci – myčky a pračky. U obojího platí zásada – plnit až po okraj. Zkrátka a dobře – zapínat poloprázdnou pračku nebo myčku, je neekonomické. Navíc u obou typů spotřebičů využívejte úsporné programy. Jen u velmi špinavého prádla, nebo nádobí, si dopřejte luxus kompletního mycího programu!

Jak je na tom lednička

Lednička by mohla kandidovat na nejekonomičtější spotřebič domácnosti. Samotný denní provoz nezatěžuje rodinný rozpočet víc než energetické náklady na přípravu oběda pro čtyři osoby. Ale i o lednici musíte umět správně pečovat. Na termostatu nenastavujte zbytečně nízké teploty. Stačí přesně takové, které výrobci uvádějí na potravinách, jež v ledničce uchováváte. Jestliže zamýšlíte zakoupit novou lednici, vyberte takovou, která má takzvaný anti-frost systém. Ten brání vzniku námrazy, takže lednici nemusíte odmrazovat. I u starších typů lednic se ale dá ledové krustě předejít. Dvířka nenechávejte dlouho dokořán. Zabráníte tak vniknutí teplého vzduchu zvenku, který je příčinou tvorby ledu!

Co s televizí a počítačem

Věčné vysedávání u televize nebo u počítače škodí spíš vašemu zdraví než peněžence. Jejich spotřeba elektrické energie není závratná. I tady lze ale ušetřit. Když televizi vypínáte, zvedněte se a zmáčkněte hlavní vypínač. Když ji totiž zhasnete pouze dálkovým ovladačem, neodpojíte ji od elektrické sítě úplně, a tak televize neustále odebírá malinké množství elektřiny. Totéž platí i pro další podobné spotřebiče – přehrávače, videa, mikrovlnné trouby. Šetřete i při vypínání počítače. Nezapomeňte odpojit také monitor, reproduktory nebo tiskárnu!

Vařte ekonomicky

Elektrické sporáky se sklokeramickými deskami dobře vypadají a snadno se udržují. Přesto plynové hořáky porážejí svoje elektrické kamarády na celé čáře. Tedy po té ekonomické stránce. Když už jste si ale domácnost vybavila elektrickým sporákem, využívejte jej tak, abyste ušetřila. Ještě před tím než usoudíte, že jídlo by mohlo být uvařené, hořáky vypněte. Plotýnky totiž potřebují delší čas na vychladnutí, a proto na nich pokrmy v klidu dovaříte. Hrnce a kastroly přikrývejte pokličkou. Zabráníte ztrátám tepla, jídlo uvaříte dřív, a tím uspoříte i elektřinu.

Plně využívejte mikrovlnku

Pokud vlastníte mikrovlnnou troubu, nebojte se ji používat. Žádné ohřívání na plotně. Trvá to dlouho a spotřeba energie je zbytečně vysoká. Totéž platí i pro vaření vody na čaj nebo kávu. I když klasická konev a její pronikavé pištění má určité kouzlo, peníze vám neušetří. Zato rychlovarná konvice zvládne uvařit poměrně velké množství vody v krátké době.

Žárovka – víc tepla než světla

Na osvětlení nešetřete! Nemá smysl spořit na úkor vašeho zraku. Popřemýšlejte o výměně klasických žárovek za úsporné zářivky. Běžně užívané žárovky fungují na principu rozžhaveného vlákna wolframu. Podstatně větší množství energie ale připadá na výrobu tepla než světla. Úsporné zářivky využívají elektrických výbojů v parách rtuti. Ty se pak mění na světlo. Pro srovnání – normální žárovka je až 5x méně účinná. To znamená, že při používání úsporných zářivek ušetříte klidně až o 80 procent energie víc. Podstatná je také delší životnost zářivek. Žárovka vám totiž vydrží až 15x kratší dobu!

Kafe.cz zjistilo:

  • Přípravou pokrmů v mikrovlnné troubě ušetříte až o čtvrtinu víc energie než v elektrické troubě.
  • Nerezové hrnce lépe vedou teplo a potraviny v nich uvaříte rychleji.
  • Ohřev vody v elektrickém bojleru na jednu lázeň ve vaně vyjde stejně draho, jako dvoje sprchování.
  • 5 % českých domácností vlastní sušičku prádla, 20 % myčku nádobí a 1 % klimatizační jednotku.
  • Nejvíc energie – až 60 % – v domácnostech připadá na vytápění a ohřev vody.
  • Každý rok se má spotřeba elektrické energie v České republice zvyšovat o 1 %. Podle tohoto výpočtu by měla v roce 2030 dosáhnout 70 miliard kWh.