Jen se zamyslete – kolikrát jste v životě navštívili doktora. A byl mezi nimi oční lékař? Většinou ne. Protože na prevenci v oblasti očí se zapomíná, a tak mnoho lidí přichází k lékaři až ve chvíli, kdy špatně vidí, trápí je bolesti hlavy, únava nebo podrážděné a zarudlé oči. Přitom bez lékařského vyšetření nemáte šanci rozpoznat skryté oční vady ani začínající onemocnění. A s odstupem času může být léčba problematická a ztráta zraku nevratná. Preventivní prohlídky jsou zkrátka základem péče o zrak, a to nejen v dospělosti, ale již v dětském věku. Zvláště, když my i naše děti trávíme spoustu času před televizní nebo počítačovou obrazovkou.

Už od narození

Pečovat o zrak je nutné už u právě narozených miminek. Také první vyšetření zažívají už v porodnici, i když to mnohé maminky neví. Většinu z nich pak také žádný lékař neinformuje o tom, že by miminka měla podstoupit preventivní vyšetření očí ve věku 4, 8, 12 a 18 měsíců. Ale to není vše – dále je pak třeba navštívit lékaře ve třech letech a pravidelně každé dva roky až do 17 let věku dítěte. Kontroly v daném věku vycházejí z jednotlivých fází vývoje zraku dítěte a jsou pro zachycení jakýchkoli odchylek, vad, onemocnění a zrakových potíží velmi důležité. Očního lékaře je v každém případě třeba navštívit, kdykoli u dítěte pozorujete šilhání, nepřirozené sklonění hlavy, přivírání jednoho oka, časté mnutí očí, světloplachost, velmi rychlou únavu dítěte při práci nablízko, špatnou orientaci v prostoru apod.

Mohlo by vás zajímat: Jak se líčit při nošení kontaktních čoček

I dětské oči mohou být nemocné

K častým dětským očním vadám patří tupozrakost. Tato vada postihuje 2–4 % dětí, zpravidla se objevuje u dětí postižených šilháním, u dětí s vyšší dioptrickou vadou a u dětí, jejichž rodiče mají zrakovou vadu nebo šilhají. Při tupozrakosti postupně ztrácí jedno nebo i obě oči schopnost vidění, přičemž hrozí velmi vážné a trvalé postižení zraku a dokonce i riziko oslepnutí postiženého oka. Důležité je proto začít s léčbou včas. Tupozrakost u dětí se odstraňuje pomocí očních cvičení. „Možnosti a druhy cvičení jsou velmi rozmanité. Obecně jsou nejprospěšnější cvičení, která vyžadují spolupráci oka a ruky (případně i nohy) a zapojují i paměť. Vhodné jsou tedy například postupy obkreslování obrázků, navlékání korálků, vystřihovánky, různé skládačky apod. Poslední dobou se objevují i speciální počítačové hry pro cvičení dětí s tupozrakostí. Všechna cvičení musejí probíhat se zakrytým lépe vidoucím okem, aby se postižené oko nutilo zapojovat co nejvíce. Vyléčením tupozrakosti ale všechno nekončí. Po vyrovnání zrakové ostrosti obou očí je nutné ještě naučit obě oči spolupracovat. Obnově spolupráce obou očí se věnuje obor ortoptika, která za pomoci speciálních cvičení a cvičících přístrojů učí, jak zapojovat obě oči současně,“ vysvětluje Bc. Zdeňka Vaňharová, ortoptistka Dětského očního centra Kukátko. Léčba tupozrakosti je většinou dlouhodobá a vyžaduje trpělivost, podmínkou úspěchu je spolupráce s lékařem, pravidelné kontroly a dodržování všech doporučení. Zanedbávání preventivních prohlídek zraku je tak zbytečným hazardem se zdravým viděním dětí.

Chraňte své oči

Stejně jako docházíte na prevenci k praktickému nebo zubnímu lékaři, si do diáře naplánujte i návštěvu oční ordinace. A to i když máte pocit, že vidíte dobře. Můžete předejít nejen různým zrakovým problémům a trvalému poškození zraku, ale stav očí může upozornit i na celkové zdravotní potíže – vyšší krevní tlak, cukrovku, neurologická onemocnění atd. „Po 40. roku věku by preventivní prohlídku měl absolvovat skutečně každý,“ zdůrazňuje MUDr. Jana Mikšovská z Oční kliniky DuoVize a dodává: „jednak se zrak s přibývajícím věkem přirozeně zhoršuje – klesá schopnost zrakové akomodace a zaostřování většinou na kratší vzdálenost (presbyopie) a pak se také zvyšuje riziko různých onemocnění očí. K nejčastějším patří šedý a zelený zákal a některá onemocnění sítnice a sklivce.“

Úspěšná léčba

Lidí postižených šedým a zeleným zákalem v České republice přibývá, naštěstí dnes již existují úspěšné metody léčby. Což je dobrá zpráva pro všechny zapomnětlivce, kteří se očnímu lékaři dlouho vyhýbali a přišli ve chvíli, kdy už jim zrak nesloužil tak jak má. Glaukom (zelený zákal) lze na některých klinikách diagnostikovat pomocí speciálního vyšetření očním koherenčním tomografem, které je bezbolestné, trvá několik minut a přitom není nutné oči rozkapávat jako při vyšetření na běžných přístrojích. Přístroj pomocí laserového paprsku proměří a zmapuje sítnici a poskytne lékaři podrobné informace, na základě kterých může lépe doporučit vhodnou léčbu a později vyhodnotit i její účinnost. Šedý zákal se pak řeší chirurgicky, a to operací, při které je postižená oční čočka nahrazena umělou nitrooční čočkou.