Všechno chce své – i v lednici

• Nenechávejte žádnou potravinu v ledničce příliš dlouho, protože delší skladování mění její hodnotu, trvanlivost a chuť. Například krájená šunka a čerstvé sýry by neměly v lednici zůstat déle než několik dní, zatímco šiška salámu a tvrdé sýry je vhodné spotřebovat do tří týdnů. Maso připravené k vaření by nemělo čekat déle než dva dny.
• Šikovným pravidlem je oddělit potraviny, které budete potřebovat na vaření (maso, vejce), od těch, které se tepelně zpracovávat nemusí (hotová jídla, mléčné výrobky, salámy, sýry). Tento postup zabrání jakékoliv vzájemné kontaminaci, která by mohla být zdraví nebezpečná. Také sýry skladujte odděleně od uzenin, aby si uchovaly svou vlastní chuť a vůni.
• Choulostivé jsou maso a ryby. Proto byste je po nákupu měli co možná nejrychleji uložit do chladu. Ideální jsou teploty od 2 do 4 °C.
• Salámy a jiné uzeniny se nejlépe uchovávají vakuově balené. Velmi praktické jsou plastové krabice se vzduchotěsnými víčky.

Moderní vychytávky šetří kapsu

• Tajemství dlouhodobého uchování potravin spočívá v cirkulaci vzduchu a vlhkosti uvnitř ledničky. Díky rozšířenému proudění chladného vzduchu pomocí ventilačního systému (No Frost, Pure Wind) je teplota a vlhkost uvnitř chladničky rovnoměrná a potraviny vydrží déle čerstvé. Po zavření otevřených dveří se tak teplota uvnitř chladničky obnoví rychleji. Potraviny, které vložíte do lednice, se ochladí rychleji, a navíc nevzniká námraza, takže už nikdy nebudete muset odmrazovat.
• Ptejte se také po antibakteriálním povrchu stěn, díky kterému se uvnitř lednice nešíří bakterie, mikroby ani plísně (Pure Wind Plus, Hygiene Control).
• Aby si potraviny zachovaly svou čerstvost, měly by být vychlazeny nebo zmrazeny co nejrychleji. Udrží si tak svoji výživovou hodnotu, vitaminy, podobu, chuť a šťavnatost. Po návratu s nákupem domů se vyplatí zapnout funkci rychlého chlazení (Super Cool), která aktivuje intenzivní proudění chladného vzduchu. Podobně funguje i rychlé mražení (Super Freeze), které sníží teplotu uvnitř mrazáku přibližně o 6 °C a zmrazí potraviny v rekordním čase. Po dosažení optimálního zchlazení či zmražení se chladnička automaticky vrátí do normálního režimu.
• Choulostivé potraviny, jako například maso, ryby či některé sýry, vyžadují pro skladování v chladničce nižší teplotu. Je jim určeno speciální místo ve spodní části chladničky (Fresh box), uvnitř něhož je teplota oproti ostatním částem chladničky nižší. Probíhá zde rovněž aktivní cirkulace vzduchu, která zamezuje kondenzaci vlhkosti.
• Potraviny zůstanou ještě déle čerstvé při vakuovaném uložení. Jednoduchý systém uskladnění potravin bez kontaktu se vzduchem (Ever Fresh) uchová kvalitu, výživové hodnoty a také chuť a vůni.

Ve správnou dobu na správném místě!

• Taky mnohdy jídlo do lednice ukládáte bez ladu a skladu? To je ale chyba! Pokud potraviny nejsou na správném místě, začnou se brzy – a úplně zbytečně – kazit. Na různých místech v lednici jsou totiž různé teploty. Špatným umístěním snížíte nejen nutriční hodnotu jídla, ale pokud začne podléhat zkáze, může být dokonce zdraví škodlivé. Lednice mají teplotní pásma. Každá přihrádka je tak optimální pro určitý druh potravin.
• Na vysoké noze se daří sýrům. Nahoře bývá 5 – 7 °C a nejlépe se zde daří čerstvým uvařeným jídlům, salátům, uzeninám, pomazánkám, vejcím a také sýrům, které však před podáváním nechte hodinku „vydýchat“ při pokojové teplotě, aby se plně rozvinula chuť a vůně.
• Prostředek svědčí mléku. Ve střední části ledničky je nejlépe jogurtům, smetaně, tvarohu a máslu a uvařeným pokrmům – pozor, když je do lednice vložíte, nesmí být teplé! Ve stejné výšce se ve dveřích nachází prostor pro mléko. Teplejší prostředí jim nesvědčí, kazí se a kysnou, naopak při méně než 5 °C rychle ztrácejí svou charakteristickou chuť.
• Přízemí patří ovoci a zelenině. Do přihrádek na dně ledničky uložte ovoce a zeleninu, raději v papírových než plastových sáčcích. Ty nechte zčásti otevřené, aby jejich obsah mohl „dýchat“ a nezvhl. Ovšem ne každá zelenina či ovoce patří do ledničky. Například rajčata a okurky tam ztrácejí chuť i aroma. Podobně jsou na tom i banány.