Kuala Lumpur konec letošního dubna: tým expertů ze Světového fondu na ochranu přírody předložil pozoruhodné závěry výzkumu, který od roku 2007 probíhá v tropických pralesích ostrova Borneo.

Na území o rozloze 220 000 km2 našli na 120 nových druhů živočichů! Jeden z nich je například slimák, který na partnerku vystřeluje jakési vápenaté šipky lásky, jimiž jí dodává hormony pro lepší reprodukční schopnost. Mezi obry patří nový druh strašilky (Phobaeticus chani) s téměř půlmetrovým tělem.

Od roku 2000 probíhá výzkum v Mexickém zálivu. Také ten přinesl řadu zatím nepoznaných živočichů.

Tak třeba ušatá chobotnice, která si vysloužila přezdívku Dumbo (podle útvarů, které připomínají uši slona, ale ve skutečnosti chobotnici slouží k pohybu ve vodě). A v tomto případě nejde o žádného drobečka: měří přes dva metry!

Velká překvapení zažívají také oceánologové v rámci dlouhodobého projektu Sčítání mořského života. Během prohledávání Středoatlantského hřbetu našli v hloubkách od jednoho do pěti kilometrů téměř 18 000 druhů různých živočichů!

Jen ve vzorcích usazenin a bahna identifikovali na 680 různých druhů milimetrových živočichů, přičemž dosud vědecky popsáno bylo jen sedm. Oceán je pro nás pořád jakýsi pozemský vesmír.