1. Hýbejte se!

Půlhodina pohybu denně přispěje k tomu, že budete biologicky mladší než podle občanského průkazu. Vědci z londýnské King’s College tvrdí, že lidé, kteří se dostatečně hýbou, mají telomery (koncové části chromozomů) delší než lenoši. Tři až čtyři hodiny tělesné námahy týdně mohou podle nich snížit biologický věk až o deset let. Telomery se jinak s věkem zkracují.

2. Upečte si ryby

To, že srdci a oběhovému systému svědčí omega-3 nenasycené kyseliny z mořských ryb, už asi víte. Američtí vědci navíc přišli se zjištěním, že lepší je jíst ryby pečené či vařené než smažené, sušené či naložené v soli.

3. Vychutnejte si latté

Pět šálků kávy týdně přibližně o pětinu zpomalí pokles vaší duševní výkonnosti, kofein totiž zřejmě udržuje mozek v pozoru. Francouzští vědci zjistili, že ženy, které vypijí tři šálky kávy denně, mají o třetinu menší pravděpodobnost, že budou trpět výpadky paměti než ty, které kávu nerady.

4. Kroťte své negativní emoce

Dusit všechno v sobě je nezdravé, ale pokud budete neustále naštvaní a nepřátelští, taky si dvakrát neposloužíte, protože budete ve stresu. Ten se může překvapivě projevit třeba na stavu vašich plic, jejichž kapacita se podle vědců z Harvard Medical School v důsledku vašich emocí snižuje.

5. Nešiďte čištění zubů

Věděli jste, že na špatný stav zubů a dásní může doplatit vaše srdce? Zubní bakterie se totiž mohou dostat přes krvácející dásně do krevního oběhu, kde zvyšují riziko vzniku místních zánětů, krevních sraženin, a tudíž i srdečních kolapsů.

6. Jezte často a nezapomínejte na svačiny

Nová studie z Cambridgeské univerzity opět potvrdila, že lidé, kteří jedí denně pět nebo šest malých porcí, mají v krvi méně cholesterolu než ti, kdo si dávají jedno či dvě velká jídla. V případě menších porcí klesá navíc hladina takzvaného špatného cholesterolu. Důležité je však dbát na nízký obsah tuků a cukru a na to, aby mezi dvěma denními jídly nebyla pauza větší než čtyři hodiny.

7. Dobrá kondice je víc než štíhlost

Neusilujte ani tak o to, abyste měli vosí pas, ale spíše se snažte, abyste byli v dobré kondici – takoví lidé mnohdy žijí déle, ačkoli mají nadváhu. Naopak lidé, kteří jsou jen štíhlí a nijak se přitom nehýbou, na tom nemusí být dvakrát dobře.

8. Dejte si k obědu či večeři vitamín D

Vědci z londýnské King’s College zjistili, že ženy, které mají málo vitamínu D, stárnou rychleji. Podle jejich tvrzení je tenhle vitamín skutečnou superstar mezi ostatními: snižuje krevní tlak, zlepšuje imunitu a chrání před onemocněním srdce a rakovinou. Nejlepším zdrojem je dostatek slunečního svitu, přičemž v zimě se vitamínu D nedostává minimálně čtvrtině lidí. Nutriční terapeutka Marilyn Glenvillová proto doporučuje užívat k jednomu z hlavních jídel vitamín D3 (cholekalciferol), který se svým složením nejvíce blíží přirozenému vitamínu D.

9. Setkávejte se

Dvacetiletý výzkum ukázal, že lidé s dobrými sociálními vztahy jsou nejen zdravější, ale také žijí déle. Podle některých vědců je dokonce nedostatek přátel podobně rizikovým faktorem pro zdraví jako kouření.

10. Balancujte na špičkách

Trénujte stoj na jedné noze. Že nemáte kdy? A co třeba při čištění zubů nebo když se malujete? Začněte na 30 vteřinách a čas postupně prodlužujte. Případně čas od času choďte po špičkách bez bot. Podle fyzioterapeutky Sammy Margo se tím posiluje vaše schopnost udržovat rovnováhu, která jinak s věkem slábne.

11. Přemýšlejte jinak

Pokud většinu věcí, při kterých se má používat hlava, děláte jen na autopilota, mozek vám zleniví. Proto se ho snažte víc zaměstnávat: zkuste třeba ovládat PC myš druhou rukou, stejně si prohoďte ruce i při čištění zubů, oblékejte se se zavřenýma očima a do práce jděte jinudy než obvykle.

12. Každý den polibte svého partnera

Líbání zmirňuje stres, uvolňuje endorfiny a navíc stimuluje více než třicítku obličejových svalů, které pomáhají vyhladit vrásky.

13. Nemusíte zvedat činky v posilovně

Nechce se vám do posilovny? Nemusíte tam. Dostatečný počet mitochondrií, organel přítomných v buňkách svalů, kterých s věkem ubývá, vám zajistí i posilování s věcmi, jež najdete doma (i kdyby to měly být jenom láhve s vodou či plechovky s fazolemi).

14. Dejte si denně jeden para ořech

Obsahuje denní doporučenou dávku selenu na den. Vědci v Číně zjistili, že starší lidé, kteří dostali alespoň 55 μg selenu denně (průměrný para ořech obsahuje přibližně 50 μg), díky tomu získali poznávací schopnosti lidí mladších o deset let.

15. Nepovalujte se na gauči

Možná máte sedavé zaměstnání, možná ne, ale schválně si spočítejte, kolik hodin denně prolenošíte na gauči před televizí a při podobných nečinnostech. Podle nedávné americké studie šest hodin posedávání či polehávání denně dramaticky zvyšuje riziko úmrtí na choroby srdce ve srovnání s těmi, kdo tak činí méně než tři hodiny denně.

16. Kupte si parfém s vůní grapefruitu

Když výzkumníci z jistého chicagského testovacího centra zkoumali, jak na lidi působí vůně různých parfémů, zjistili mimo jiné to, že vůně grapefruitu způsobila, že okolí vnímalo ženy jako v průměru o pět let mladší, než ve skutečnosti byly.

17. Ventilujte své pocity

Kupte si notes a tužku a zapisujte si své myšlenky a pocity. Pomáhá to snížit hladinu stresu, což ve svém důsledku může působit pozitivně i v několika dalších ohledech: méně stresu například znamená lepší imunitu nebo pokles počtu akutních potíží v případě dlouhodobých patálií, jakými jsou astma nebo artritida.

18. Dejte si pizzu

Nebo něco jiného s pořádnou porcí rajčatového pyré. To totiž obsahuje lykopen, který má mimo jiné dobrý vliv na stav pleti. Výzkumníci z univerzit v Newcastlu a Manchesteru podávali dobrovolníkům denně 55 gramů protlaku, aby v pleti zvýšili množství prokolagenu, který jí pomáhá udržet mladistvý vzhled. Na základě výsledků tvrdí, že účinek na kvalitu pokožky byl zjevný.

19. Vyměňte bílou za hnědou

Řeč není o oblečení, ale o barvě toho, co jíte: dejte si místo bílého cukru hnědý a stejně naložte i s pečivem nebo třeba s rýží. Pokud budete například jíst jen tmavé obiloviny, klesne u vás riziko rozvoje diabetu druhého typu o 16 procent.

20. Ovoce a zeleninu jezte co nejčerstvější

Kupujete jídlo ve velkém, abyste nemuseli do obchodu moc často? U ovoce a zeleniny udělejte výjimku. Dlouhé skladování ničí vitamíny, proto ho najednou raději kupte méně a zásoby často doplňujte. A myslete na vitamíny i při tepelné úpravě: nejšetrnější k nim je vaření v páře či příprava v mikrovlnné troubě.

21. Pijete alkohol? Přejděte na vinné střiky

Dejte si víno naředěné s vodou, abyste ho nevypili tolik. Větší množství alkoholu škodí ženám více než mužům: ženský organismus obsahuje více tuku a méně vody, takže alkohol o to více ničí ženská játra a samozřejmě i nervovou soustavu.

22. Myslete mladě

„Jste tak staří, jak se cítíte,“ zní jedno staré úsloví a vědci tvrdí, že je pravdivé. Američtí experti dodávají, že kdo se cítí mladší, obvykle také více věří ve své duševní schopnosti a nebojí se podnikat stále něco nového, což opět přispívá k tomu, aby člověk stárl pomaleji.

23. Přidejte si vitamín B

Pokud starší lidé užívají kyselinu listovou a vitamín B6 a B12, výkonnost jejich mozku klesá jen pomalu. Tyto vitamíny totiž snižují hladinu homocysteinu v krvi, jehož vysoká hladina naopak vede mimo jiné k rozvoji Alzheimerovy choroby.

24. Protáhněte si nohy

A to nejen při chůzi, ale i při dlouhodobém sezení na židli – vaše klouby to ocení. Posaďte se na židli tak, abyste na ní seděli celou zadní stranou stehen, roztáhněte nohy co nejdále od sebe a pak je pomalu vracejte k sobě. Opakujte dvanáctkrát až patnáctkrát.

25. Čmárejte si

Možná si myslíte, že je to hloupost nebo že čmárat si třeba při telefonování je rušivé, ale opak je pravdou. Vědci zkoumali i tuhle činnost a ukázalo se, že lidé, kteří si během nudného telefonního hovoru stihli čárat po papíře, si z něj zapamatovali mnohem více informací.

26. Dejte si maliny, rybíz nebo borůvky

Bobulovité ovoce je chutné a navíc napomáhá našemu mozku v tom, aby zůstal déle mladý. Výzkum amerického ministerstva zemědělství ukázal, že látky obsažené v bobulovitém ovoci pomáhají z těla odstraňovat toxické látky a zplodiny z látkové výměny buněk, díky čemuž se zpomaluje stárnutí mozku.

27. Detoxikujte si jídelníček

Nemusíte si hned dávat týdenní půst a přísnou detoxikační dietu. Stačí, když ze svého talíře odstraníte ty největší prohřešky: tedy nadmíru cukrů, zejména jednoduchých, soli a nasycené a ztužené tuky.

28. Zapijte to zeleným čajem s citrónem

Lidé, kteří holdují pití většího množství zeleného čaje, jsou biologicky o pět let mladší než ti, kdo si ho dají tu a tam šálek. Pozor, nezapomeňte přidat citrónovou šťávu, zlepšuje vstřebávání katechinu z tohoto nápoje, a tím svědčí imunitě.

29. Sázka na středomořskou stravu se vyplatí vždycky

Olivový olej, luštěniny, ryby, zelenina, ovoce a trochu vína. Tato středomořská nebo též řecká dieta vám při pravidelné konzumaci dokáže ubrat nejméně dva roky, protože chrání srdce a cévy.

30. Nezapomeňte na perfektní držení těla

„Člověk, který se hrbí, nejen že vypadá starší, ale špatný postoj jeho kostem skutečně škodí,“ říká lektorka pilates Lynne Robinsonová. Proto doporučuje, aby lidé mysleli na správný postoj a chodili s rovnou páteří a zataženým břichem.