Degustovat jako znalec
Také se vám líbí situace, kdy k gentlemanovi v příjemné restauraci přichází číšník s nabídkou vína a muž si znalecky pohovoří o nabídce, vybere kvalitní ročník a posléze ho ochutná se všemi náležitostmi? Rádi byste se jednou k tomuto ideálu přiblížili? S našimi radami pro znalce-amatéry již při příští objednávce budete působit jako profík. Pro začátek pojďme opravit první větu tohoto článku. O číšníkovi, který nám nabízí víno, bychom měli hovořit jako o sommelierovi. Sommelier je specialistou na víno a jeho snoubení s pokrmy.
Začínáme výběrem
Ať už vybíráme láhev v restauraci, nebo na domácí stůl, je mnoho faktorů, podle kterých můžeme volit. Víno můžeme rozlišovat například dle kvality. Nejobyčejnějším vínem je víno stolní, které je produkováno z jakékoliv stolní, moštové či neregistrované odrůdy. Na etiketě se taktéž nedočteme, z jaké vinice ani oblasti víno pochází. O něco výš stojí zemské víno z tuzemské produkce hroznů a z vinic pro jakostní víno. Zde se již často dočteme o odrůdě, oblasti i ročníku. Na dalším stupni je víno jakostní, které se vyznačuje tím, že je sklizeno i vyrobeno v jedné a té samé oblasti. Tato vína se dál dělí na odrůdové (maximálně tři smíchané odrůdy) například kolekce Templářských sklepů Varietal Collection a známkové (více odrůd dohromady).
- Pokud jste ale opravdovým gurmánem, sáhněte po jakostních vínech s přívlastkem. Těmi jsou například vína z pozdního sběru z Templářských sklepů z řady Terroir Collection.
Správná ochutnávka
Pokud chceme již od začátku při ochutnávce v restauraci působit profesionálně, nesmíme opomenout kontrolu korku, ten nám prozradí například to, zda byla láhev správně skladována. Je-li korek suchý a drolivý, lahev nebyla správně naležato uskladněna a víno tak mohlo rychleji zoxidovat. Pak už přichází na řadu samotné víno.
- Skleničku s vínem zásadně berme pouze za stopku a přičichnutím zkontrolujeme správné aroma, které lépe vynikne, pokud s vínem ve sklenici jemně zakroužíte.
- Svůj nos směřujte spíše ke stěnám sklenky, kde stoupají buketní látky. Až si přivoníte, následuje samotná degustace.
- Vína se nebojte napít pořádně, mělo by se vám rozlít po celých ústech, nejen na špičce jazyka.
- Pokud vám po proválení vína na jazyku nic nenarušilo požitek, víno je připraveno k pití pro celou společnost.
A co víno s příchutí filmu?
Říkáte si, že to bude nějaký překlep, ale opak je pravdou. Templářksé sklepy vám mohou tento požitek také nabídnout. S templářským Rosé totiž Líbáš jako ďábel! Vychutnejte si některé z růžových vín z templářských sklepů a vyhrajte lístky do kina nový film Líbáš jako ďábel, anebo dokonce zájezd do Maroka! Přečtěte si více o soutěži. Ať již si zvolíte jakékoliv víno, přejeme vám dokonalý požitek a samozřejmě Na zdraví!