V říjnu roku 2012 nabyla účinnosti novelizace vyhlášky, tzv. Indikačního seznamu, který k jednotlivým diagnózám a jejich stupni přirazuje nárok na čerpání hrazené lázeňské péče. Nejdůležitějším sdělením je, že oba typy hrazené lázeňské péče jsou i nadále zachovány, jak komplexní, tak příspěvková.

Zkrácení délky lázeňských pobytů

V případě komplexní, tedy plně hrazené lázeňské péče, ale došlo ke zkrácení její délky z 28 na 21 dnů. Pacienti čerpající komplexní lázeňskou péči budou i nadále v režimu pracovní neschopnosti.

Délka příspěvkové lázeňské péče, u níž pojišťovna hradí pouze léčení, byla stanovena na 21 nebo 14 dnů (dle dohody s lékařem). Možnost zkrácení příspěvkové péče ze tří týdnů na dva je výhodou a šancí pro ty z vás, kteří byste jinak třítýdenní pobyt z finančních důvodů nebo z hlediska čerpání dovolené nemohli absolvovat.

U dětských pacientů a dorostu zůstává délka lázeňské péče na 28 dnech.

Opakovaně do lázní

Možnost opakování lázeňské péče zůstala zachována. U řady diagnóz ji lze opakovat formou komplexní lázeňské péče, v některých případech pouze formou příspěvkové péče. Možnosti opakování lázeňské léčby u jednotlivých indikací přesně definuje nový Indikační seznam. Při posuzování nároku na lázeňskou péči se do celkového limitu opakovaných pobytů budou započítávat pobyty uskutečněné od 1. října 2009.

Kdo má na lázně nárok?

V novém Indikačním seznamu jsou používány pro označení indikačních skupin a jednotlivých indikací stejné symboly jako ve starém, ale obsah a význam se u většiny indikací novým Indikačním seznamem mění. Některé indikace zanikly, některé jsou nové, některé se sloučily a u některých došlo ke změně odborných kritérií. Podrobnosti, stejně jako to, zda máte na lázně nárok, vám sdělí váš lékař.

Do lázní jako samoplátce

Pokud nemáte nárok na lázeňskou léčbu prostřednictvím zdravotní pojišťovny, máte možnost vybrat si ze široké nabídky samopláteckých léčebných programů jednotlivých lázní. Z atraktivní nabídky léčebných pobytů si jistě vybere každý.

Mohlo by vás také zajímat: Františkovy Lázně: Dokonalý relax nejen pro nemocné

Nový trend - Medical wellness

Novým trendem v lázeňství je pak obor Medical wellness (Medical spa, medspa, medispa), který reaguje na poptávku lidí, jež vyhledávají wellness nabídky v kombinaci s příslušnými lékařskými službami. Jedná se o obor, kde dochází ke spojení klasického wellness a medicíny. Po celém světě existuje řada klinik, center a zařízení typu medical wellness či medspa, které nabízejí vysokou úroveň komfortu a kam klienti přijíždějí za odpočinkem a relaxací, ale také z důvodu zdravotní prevence, zlepšení zdraví a kondice. Tato specializovaná centra nabízejí procedury a postupy, které při své aplikaci vyžadují přítomnost lékaře nebo alespoň odborný zdravotní personál. Součástí jejich nabídky jsou programy zaměřené na prevenci a podporu zdraví, hubnutí, anti-aging, modelace těla a kondici. V těchto oblastech se totiž wellness a medicína ideálně doplňují.

Kafe.cz doporučuje:

Vydejte se relaxovat do lázní

Prohlédněte si pestrou nabídku našich lázeňských a wellness pobytů.

  • Za odpočinkem můžete vyrazit s partnerem třeba jen na víkend, nebo zvolte léčebný a delší pobyt s množstvím odborných procedur. V nabídce máme atraktivní místa po celé ČR.