Pravda, jak se mi přístroje hromadily, musela jsem se zamýšlet čím dál hlouběji – to abych nepopletla žehličku s magnetofonem, neboť s druhým jmenovaným se skutečně pomačkaný límeček vyžehlit nedal. Jak jsem si bláhově mohla myslet, že návody jsou jen pro ty méně chápavé?? Je pravdou, že při čtení jednoho z prvních jsem jasně pochopila jen jediný pokyn a to ten, že je přístroj nutno vyjmout z krabice. Dále jsem se touto četbou nehodlala zabývat, ovšem bylo to k mé škodě. Můj oblíbený film se sám pustit nehodlal, a pokud jsem nezmáčkla po hovoru na mobilu správný čudlík, tak jsem přišla o celý kredit, aniž bych už prohodila slovo. Fotoaparát, ač na mne napřed mrkal veselým zeleným okem, uraženě zhasnul a pračka vyrobila z mého svátečního jemného svetříku nežádoucím vyvařením kojeneckou kazajku.

Tak jsem je začala číst. Ty návody.

Přiznávám, že jsem se ještě chvíli před tím momentem – než jsem je začala číst - pokoušela s nezkrotným přístrojem (pochopitelně jen s tím velikostně menším, televizi či pračku jsem opravdu nikdy nikam nepřenášela) navštívit prodejnu stejného sortimentu s živými prodavači (v supermarketu se po nich pátrá většinou marně). Často mi ochotně radili. Jenže co to bylo platné, po překročení prahu z prodejny jsem větší část, ne-li celou radu zapomněla a tak jsem se vracívala zpět. No co si budu nalhávat, do některé prodejny už by mi jistě s chutí zakázali vstup, bylo-li by to v jejich moci.

Ale jak jsem už napsala, začala jsem číst návody. Kdyby jenom ty, co se běžně dodávají k zakoupeným výrobkům, ale já jsem se začala pídit i po těch jaksi navíc, co se dají stáhnout z internetu. Ale napřed jsem se to stahování musela naučit (podle jednoho návodu, bylo to docela jednoduché)!
Brožurky a knížečky valem přibývají, volné listy ukládám do průsvitných složek. Už jsem si na všechno vyčlenila šuplík, je to ten vpravo druhý shora. Nevím, zdali se zlepšili prodejci nebo já, ale už se mi jen velmi málokdy stane, abych něčemu nerozuměla, pokud ovšem opravdu postupuji podle návodu, ale musí to být slovo od slova.

Jsem na sebe pyšná, vyfotografuji, vypnu či zobrazím téměř cokoliv, nahraji, přehraji, na co mám právě náladu, peru delikates či wool, uložím si melodii do mobilu ke každému volajícímu jinou.

Stávám se chorobně závislou na návodech a na rozdíl od jiných závislostí tuhle léčit nehodlám.
Je totiž velice užitečná.