Když se rozhodnete pro okrasný rybníček, pečlivě vyberte místo, kde ho chcete založit. Jeho obrys vyznačte pomocí provázku, hadice nebo písku.

Než začnete kopat, určete si, jak by mělo být hluboké, a vymodelujte při tom různé hloubkové zóny – do 10 cm bažina, od 20 do 40 cm mělká voda a od 60 do 150 cm hluboká voda. Jáma by měla být o 20 až 25 cm hlubší, než kam bude sahat pozdější hladina vody.

Jak na to?

Vytvořte kolem okraje jezírka příkop hluboký 15 cm jako bariéru proti kapilární vzlínavosti. Vnější okraje musejí ležet v rovině, proto napříč přes jezírko položte srovnávací lať, případně s vodováhou. Na jednom vybraném místě můžete okraj trochu snížit, aby mohla voda při velkém dešti řízeně odtékat.

Po odstranění všech kamenů, zbytků kořenů a jiných špičatých předmětů pokryjte jámu 10centimetrovou vrstvou písku, pevně ji upěchujte a vyložte netkanou textilií. Na ni rozprostřete rybníčkovou fólii; měla by přesahovat přes okraj asi o 50 cm.

Na dno nasypte ještě tenkou vrstvu písku nebo štěrku a můžete napouštět vodu. Až se jezírko částečně naplní, je možné sázet vodní rostliny (ale pozor, pokud použijete chlorovanou vodu, musíte ji nechat minimálně jeden týden odstát). Květiny je dobré doplnit světelnými efekty.

Pokud nevlastníte zahradu, lze si vybudovat tzv. minijezírko třeba na balkoně nebo terase. Pro jeho založení je vhodná třeba nádoba Whiskeyfasser.

Má průměr 40 cm a můžou se do ní zasadit vodní rostliny, například leknín červený (Nymphaea Attraction Rot) nebo tokozelku nadmutou zvanou vodní hyacint (Eichhornia crassipes), která velmi rychle roste.