Spousta badatelů se vydává do naprosto opuštěných končin v Tibetu a hledají dávno zapomenuté místo, které se podle pověsti zjevuje jen jednou za čas a pouze vyvoleným. Podobné příběhy tady vyprávějí buddhističtí učitelé svým žákům se shovívavým úsměvem.

A pak dodávají: „Shambala, do které byste mohli vstoupit, je pravděpodobně fikce. Pro nás je to symbol dobrého a naplněného života. Pohlížíme na toto království nikoli jako na místo vně, ale jako na základ či kořen zdraví a bdělosti.“

Ztracený ráj je v mysli!

„Shambalu jsem se snažil dlouho fyzicky najít a až po několika letech jsem pochopil, že to není možné. Domnívám se, že se jedná o duchovní pojem,“ potvrzuje mínění mnichů Američan Edward Harold.

„Několik let jsem tam zůstal, abych studoval tibetskou moudrost, a pak mi došlo, že musím založit osvícenou společnost pro druhé lidi,“ upřesňuje doktor z USA. Dnes tento muž vede Centrum bojovnosti. Přesně tak se totiž podle něj dá vysvětlit to, co Shambala představuje.

„Nejprve potřebujeme pochopit, co je naše vrozená nabídka druhým, a přestat se bát toho, kdo jsme. To je podle mě definice statečnosti: nemít strach ze sebe sama. Rozvíjíme nebojácnost tím, že se přijímáme takoví, jací jsme, a mimoto vzniká ochota otevřít se světu a pomoci ostatním,“ vysvětluje Edward Harold.

Emoce v symbolech

Název tajemného místa v Tibetu tak dnes nese speciální meditační léčebný systém. Zahrnuje 1 024 symbolů rozdělených do 4 stupňů po 256. „Zní to složitě, ale přesně tolik energií a nejrůznějších emocí dokážeme vnímat. Mistr učí žáky vnímat je pomocí telepatie, takže si pak dokážou jednotlivé pocity sami navodit,“ upřesňuje.

Jakmile dojdete do stadia, že máte své vášně pod kontrolou, blížíte se k zasvěcení, po němž své dovednosti už pouze vylepšujete. „Zkušený shambalista pak dokáže negativní energie, které jsou původem i mnoha zdravotních obtíží, obrátit v pozitivní.

Abych to uvedl do praxe: když z někoho třeba cítíte závist, nemusíte se cítit provinile, že se máte lépe, ale můžete to vzít jako plus, že dotyčného motivujete k lepším výkonům,“ uzavírá příkladem Edward Harold.