Ukázal to nejnovější výzkum britské University of the West of England, který se zaměřil na mladé ženy a dívky a jejich vztah k vlastnímu tělu. Šestnáct procent z nich uvedlo, že by daly rok života za to, aby jejich nedostatky jednou provždy zmizely. Našly se však i takové, které by ze svého života ukrojily daleko víc. Deset procent mladých žen by obětovalo mezi dvěma a pěti lety, dvě procenta mezi šesti a deseti roky. Jedno procento dívek přiznalo, že by za dokonalost vyměnilo celých jednadvacet let, tedy téměř třetinu života.

Krása důležitější než partner

Pro mnohé mladé Britky je podle průzkumu krása mnohem důležitější než úspěch v práci, čas strávený s partnerem nebo dokonce vlastní zdraví. I tyto věci by totiž bez váhání obětovaly rovnějšímu nosu nebo štíhlému pasu. Tělesné nedostatky a s nimi spojený komplex méněcennosti trápí až šedesát procent populace. Češky přitom nejsou žádnou výjimkou. Naštěstí pro nás většinou platí, že čím starší člověk je, tím více se se svými nedostatky smiřuje. Mladé ženy si řeknou: „No a co, tak místo v pětasedmdesáti umřu o rok nebo o dva dřív.“ Starší ženy ale vidí dál a ta pětasedmdesátka už jim zas tak nekonečně vzdálená nepřijde,“ vysvětluje psycholog Karel Humhal.

Terapie na nuda pláži

Svým klientkám, které nejsou spokojené s vlastním tělem, dává jednoduchou radu. „Seberte odvahu a jděte si lehnout na nudapláž. Tam pochopíte, že úvahy o tom, co vám kde trčí, kypí nebo přebývá, jsou úplně zbytečné. Je to fantastická a léty prověřená terapie,“ doporučuje psycholog.

Mohlo by vás také zajímat: Každá negativní myšlenka tělu ubližuje