Na špici forbesovského žebříčku je mongolský Ulánbátar, na 6. a 8. místě polská města Zabrze a Krakov vzdálená od Ostravy jen desítky kilometrů.

Časopis vycházel z dat o znečištění ve více než 1 000 měst v 91 zemích. Pracoval s průměrnými ročními koncentracemi jemných prachových částic o rozměru 2,5 mikrometru v ovzduší.

Bez babiček se neobejdeme

Je to druhý měsíc, co se Lucie Adamusová vrátila do práce, a každý den trne, kdy její čtyřapůlletý syn opět onemocní. Bez bezvadně fungujících babiček by si zaměstnání nemohla dovolit.

Třetí dítě je totiž neobvykle často nemocné, od loňského listopadu do letošního ledna bral Jakub už třikrát antibiotika. Lucie žije 20 let se svým partnerem Ladislavem Olšarem v rodinném domku v Radvanicích-Bartovicích, v lokalitě s nejznečištěnějším ovzduším z celé Ostravy.

Jako by se lidem nekouřilo z komínů jejich domů – a to je někdy pořádně jedovatý kouř,“ říká. Vytáčejí ji záběry na huť přes rentgenový snímek nemocných plic nebo fotografie zcela bezpečné páry stoupající z komínů, jež ale pro laika vypadají tak efektně a hrozivě.

Mluvčí se snaží poctivě odpovídat nejen novinářům, ale všem lidem, co se na ni obracejí denně desítkami e-mailů. „Na ty, které nejsou sprosté a vulgární, se snažím reagovat. I těch hnusných ale dostávám hodně a někdy z nich na mě padá tíseň.

Ovšem na matky, které mají děti s těžkými nemocemi dýchacích cest a jsou kvůli tomu naštvané na huť, se zlobit neumím, a to ani když nás nařknou z něčeho třeba neoprávněně. Rozumím jim.

Mám malou vnučku, a kdyby ji potkalo něco podobného, byla bych rozezlená na celý svět, že s tím něco nedělá,“ přiznává Věra Breiová.

Svým dotazem ji svého času pobavil v přímém přenosu jeden moderátor, který se ptal, co by poradila lidem bydlícím v Ostravě, když musejí trpět v tom znečištěném ovzduší.

„Vypadalo to, jako bychom my, co pracujeme v huti, žili někde na Floridě. Tak jsem mu řekla, že taky bydlím v Ostravě. A taky chci žít v pěkném prostředí a dýchat co nejčistší vzduch,“ říká Věra. To není odpověď mluvčí firmy. To je prostě pravda. Protože kdo by nechtěl…