Krok první: Začněte v ložnici

Pozornost je třeba zaměřit v prvé řadě na ložnici a lůžko, tedy hlavní zdroj roztočů bytového prachu v domácnostech. Kromě zmíněných opatření v podobě bariérových povlaků, nebo praní přikrývek a polštářů, je nezbytné také pravidelné a časté praní veškerého ložního prádla. Z ložnice je vhodné v maximální možné míře odstranit koberce a bytové textilie, vycpané hračky s textilními povrchy a další špatně omyvatelné a polstrované předměty, pokud nejde o speciální výrobky pro alergiky. Jestliže takové hračky v ložnici nebo dětském pokoji zůstávají, mají se také často prát, a to stejně jako lůžkoviny minimálně na 60 stupňů Celsia. Účinné povlečení nepropustné pro roztočové alergeny musí být zhotoveno ze speciálních textilií, vyrobených pouze k tomuto účelu.

Krok druhý: Pryč s prachem!

Následující doplňující kroky jsou bez realizace předchozích opatření nedostatečně účinné. Tato skupina se týká celého bytu – doporučuje se jednoduché zařízení místností, umožňující snazší úklid a stírání prachu a v místnostech opět snižovat relativní vlhkost vzduchu, nejlépe na hodnotu přibližně 40 až 50 %. Koberce je efektivnější odstranit, než se je snažit jakýmkoli způsobem zbavovat roztočů. Vhodné jsou pevné, omyvatelné podlahové krytiny, stíratelné navlhko. Ostatní bytový textil, zejména závěsy a přehozy, je doporučeno co nejvíce omezit a pravidelně prát na 60 stupňů Celsia. Nábytek je lepší volit nečalouněný a nepotažený látkou, šaty a jiné předměty zadržující prach uzavírat ve skříních, při úklidu nejprve setřít prach v celé místnosti navlhko.

Krok třetí: Důležité drobnosti

Do poslední skupiny patří náhradní a pomocná protiroztočová opatření v případě ponechání koberce, čalouněného nábytku a textilních předmětů. Ani sebepečlivější údržba koberců a čalounění nemůže zajistit doporučené snížení množství alergenů v místnostech. Pokud v bytě přesto zůstávají, je nezbytné časté luxování koberců a polstrování vysavačem vybaveným zdvojenými stěnami sáčků a HEPA filtrem. Alergici by při úklidu buď neměli být přítomni, nebo by měli používat masku proti vdechování zvířených alergenů. Koberce a polstrovaný nábytek lze ošetřit akaricidy – přípravky na zabíjení roztočů. Optimální je čalouněný nábytek s koženým nebo jiným nepropustným povrchem.

Kafe.cz zjistilo

Alergici a plyšové hračky

  • Pokoj alergického dítěte by neměl být skladištěm hraček.
  • Omezte množství plyšových, vlněných a textilních hraček – zadržují prach a roztoče. Dle možnosti je nahraďte omyvatelnými plastovými hračkami.
  • Plyšové hračky nepatří do dětské postýlky.
  • Všechny plyšové hračky pravidelně perte na 60 stupňů Celsia.
  • Obsah roztočů v plyšových hračkách lze snížit i tím, že se nechají 24 hodin vymrznout v mrazničce. Následně je vhodné vymácháním odstranit vyhubené roztoče a jejich alergeny.

Zdroj: alergobox.cz