Věděli jste, že…

V Česku je alergie na lepek diagnostikována pouze u 10 % postižených? Zbylých 90 % nemocných o alergii neví a neléčí se, přitom konzumace lepku u nich vede k vážným zdravotním komplikacím projevujícím se bolestmi břicha, nevolností, vypadáváním vlasů, výkyvem váhy, neurózou, neplodností a mnohým dalším.

Happy end se nekoná

Neléčená alergie na lepek vede k tomu, že má člověk nedostatek vitamínů, zejména železa, vápníku a zinku, které si tělo z potravy neumí vzít. Pokud nedojde k včasné diagnostice a nastavení bezlepkové diety, umírají celiaci v důsledku zhoubných nádorů, nejčastěji na nádor tlustého střeva nebo lymfatických uzlin.

Říkejte mi dietář

Jedinou správnou léčbou na tento typ alergie je vyloučení lepku ze stravy. Tak se z celiaků stávají horliví čtenáři veškerých potravinových etiket. A co je ještě smutnější, cena bezlepkových potravin je zhruba 10x vyšší nežli cena podobných potravin s obsahem lepku. Vzhledem k tomu, že není ze strany státu žádná finanční podpora, ani většina pojišťoven na léčbu nepřispívá, stává se, že si nemocní nemohou léčbu potažmo bezlepkové potraviny dovolit.

Jak ušetřit

Zkuste se poohlédnout po bezlepkových potravinách na e-shopech, zde můžete najít výrobky za přijatelnou cenu i za předpokladu, že budou dobře chutnat (například ceny cereálních kaší Nomina se pohybují okolo 40 Kč za 300 g).