Mezi ženami, které žijí bez partnera, jsou samozřejmě i ty, které po vztahu touží. Jen prostě nemají štěstí. Ať už jsou chronicky hledajícími, nebo jsou samy teprve krátkou dobou, jejich stav celkem věrohodně zachycuje filmová postava Bridget Jones.

Jako v Sexu ve městě

Do druhé kategorie žen ovšem patří ty, které žijí single zcela dobrovolně. Jejich postoj k životu je srovnatelný s hrdinkami seriálu Sex ve městě. Právě tyto ženy zvyšují procenta statistik. Baví je nezávislý životní styl, sexu mají dostatek a po lásce se jim nestýská.

Single bude brzy double

Jedná se o dočasný trend, který se teď prostě frčí, anebo jde o trvalý stav? Statistiky jasně nahrávají druhé možnosti. A předpokládá se, že počet lidí žijících single ještě vzroste. Jeden člověk v jednom bytě se v následujících dekádách stane sociálním trendem. Do roku 2026 takových domácností bude ještě o 70 % více.

Kafe.cz zjistilo:

Podle výzkumu, který provedli odborníci z univerzity v Michiganu, mají ženy žijící single mnohem více času pro sebe. Vdané ženy totiž stráví jen úklidem domácnosti o sedm hodin více!

Cameron a ty druhé

Výše zmíněný – mezi ženami velmi populární – seriál může sloužit jako inspirace. Stejně tak jí může být také životní styl celebrit. „Žiji sama, spoléhám se na sebe. Jsem v tom fakt dobrá, a navíc mě to těší,“ prohlásila například hollywoodská herečka Cameron Diaz.

Spoléhat se na partnera? Ani náhodou!

Důvody ale je třeba hledat jinde. Podle psychologů ženy prostě dospěly k přesvědčení, že spoléhání se na partnera není cestou ke štěstí. Trendem žijí hlavně vzdělané ženy z velkých měst, které mají dobře placenou a náročnou práci. Partnera jim v pohodě nahradí přátelé. Za třicet let se také výrazně změnilo společenské vnímání žen žijících single. Ubylo kritiky těch, které dobrovolně zůstaly bezdětné a neprovdané.

Spokojené i v šedesáti

Že samota děsí hlavně starší ženy? Omyl! Podle výsledku mezinárodního sociologického průzkumu jsou ženy kolem šedesátky, které žijí bez partnera, naopak velmi spokojené. Zastávají názor, že žijí zdravější a šťastnější život, než kdyby byly zadané.

Kafe.cz zjistilo: Názory žen

Milena, 31 let:
„Jsem bez přítele víc než rok. Nikdy jsem nebyla šťastnější. Odmítám být ve vztahu s někým, o kom vím, že není pro mě. Ano, má to i stinné stránky. Mí příbuzní se mě už milionkrát zeptali, kdy si najdu chlapa a konečně se usadím. Já to ale zatím neplánuji. Znám spoustu lidí, kteří žijí v páru, a vidím, jak jsou ve skutečnosti nešťastní a opuštění. Chlapa aktivně nehledám. Prostě to nechávám osudu. Čekám, až se objeví ten pravý, kvůli kterému si sednu na zadek. Jiný mi za to nestojí.“
Lída, 52 let:
„I když se na mě okolí dívalo divně, nikdy jsem se nechtěla vázat. Možná jsem trochu sobec, ale vím, že by mě omezovalo s někým trvale žít. Vztahů jsem měla dost, ale vždycky jsem dělala všecko proti tomu, aby žádný z nich netrval víc než rok. Děti jsem mít nikdy nechtěla, takže mi takový život vyhovoval. Dodnes bydlím sama, mám svůj klid a jsem spokojená.“