Za okny opět zavládlo chladné a suché počasí. Pleť je napnutá a máte pocit, že je křehká jako seschlé listy, které vítr žene ulicemi. Venku je stále větší zima a horký vzduch z topení nedělá pokožce vůbec dobře. Co s tím? Přinášíme vám nejčastější otázky a odpovědi, jak suché pokožce předejít.

Moje pokožka je napnutá a svědí. Co za to může?

Znamená to, že se změnil fyzikální stav pokožky. Váže příliš málo vlhkosti a tuku. Následkem toho je šupinatá, napnutá kůže, která svědí. Jemnou pleť může ovlivňovat několik faktorů – příliš mnoho slunce, různé čisticí prostředky, nebo v zimě studený vzduch.

Jak předejít suché pokožce?

Sprchujte se krátce a ne příliš horkou vodou. Koupání kůži vyčerpává. Ve sprše je nejlepší používat jemná tělová mýdla. Dodržujte dostatečný pitný režim. Jednou za týden si dejte vyživující masku na obličej.

Co dělat, když už je pokožka postižená?

Pomůže vám důsledná péče. Používejte například pleťové mléko s obsahem močoviny. Vyhledávejte přípravky, které obsahují glycerin, elastin, alantoin, vitaminy A a E. Některé typy kůže potřebují extra porci mazu, například olivový či pupalkový olej. Nebojte se zeptat v lékárně či u lékaře, jaké preparáty jsou pro vás nejlepší.

Proč je pokožka ve stáří více suchá?

S přibývajícím věkem stále slábne. Pokožka už nepracuje jako za mladých let a následkem toho vznikají vrásky. Tukové žlázy už také nefungují tak efektivně, avšak stále mají důležitou funkci. V místech, kde jich moc není, je pokožka velmi rychle suchá a šupinatá. Například na loktech a holeních.

Můžou vrásky zmizet používáním vhodného krému?

U hlubokých mimických vrásek to bohužel není možné. Správná péče ale může pomoci předcházet tvorbě nových. Můžete dosáhnout toho, že pleť bude působit mladší a zářivější.

Proč jsou chodidla na omak tak suchá?

Nejsou na nich žádné mazové žlázy. S přibývajícím stářím pokožka snadněji rozpraská. Dovnitř se vám pak mohou lehce dostat choroboplodné zárodky. Chraňte proto svá chodidla, každý den do nich vmasírujte vhodný krém.

Miluji plavání. Je moje pleť v nebezpečí?

Chlór působí na pleť jako jed. Častý kontakt s touto chemikálií ji velice vysušuje. Po každém tréninku v bazénu se celá namažte bohatě vyživujícím krémem. A nezapomeňte se vysprchovat!

Často sportuji a po každém tréninku se chci osprchovat, neškodí to?

Sprchujte se maximálně dvakrát denně. Nepoužívejte pokaždé sprchový gel. Na podpaží, intimní oblasti a chodidla používejte velice jemné mýdlo. Sprchujte se vlažnou či studenou vodou, aby se vám neotvíraly póry a vlhkost pokožky zůstala zachována.

Je suchá pleť napořád, anebo se časem může změnit?

V podstatě ano. Tyto dispozice jsou totiž zakódovány v našich genech. To však neznamená, že musíte trpět suchou kůží. Pokud budete dodržovat stálou péči, vaše pleť bude navzdory vrozeným dispozicím stále krásná a zářivá.