Foto: Isifa

Patří k nejstarším knihám lidské civilizace a v průběhu věků v ní hledali smysl života mágové, filozofové i vědci z celého světa.

„Říká se, že je v ní zakódovaný celý vesmír a všechny jeho možné proměny, proto se jí přezdívá Kniha proměn.“

Vysvětluje Dagmar Černáková z Univerzity harmonického života v Praze, kde se s touto východní biblí zájemci v rámci studia od poloviny září seznámí.

„Slavný Konfucius knihu miloval a neustále do ní nahlížel. V pokročilejším věku prohlásil, že kdyby mu bylo dopřáno ještě dalších padesáti let života, zasvětil by je studiu I-Ťing.

Tento dokument totiž jako by neměl začátek ani konec, neboť v něm pokaždé objevujete nová a ještě silnější moudra,“ uvádí Dagmar Černáková.

64 obrazců

A v čem spočívá podstata vzácného díla? „Veškeré naše bytí podle něj ovlivňují dvě energie: na Východě se jim říká jin a jang, na Západě je to známý dualismus vyjádřený např. termíny plus a minus, kladný a záporný náboj…

Tyto síly se různě pohybují, prolínají, navazují na sebe a ovlivňují tak vlastně všechno, co se na Zemi děje – i osudy každého z nás,“ přibližuje Dagmar Černáková.

V učení I -Ťing naleznete celkem 64 obrazců, které se skládají vždy ze šesti čar. Abyste jim porozuměli, je vhodné na úvod navštívit odborníka.

Pak budete například vědět, zda máte být v určité situaci aktivní, nebo do dění spíše nezasahovat. Ovšem to je jen začátek.

Všemocné čáry

„Velké množství čar a informací nám podobně jako puzzle složí veliký a poměrně detailní obrázek toho, jak se situace bude pravděpodobně vyvíjet a s čím budeme muset pracovat.

Jakákoli změna z naší či třetí strany pak znamená, že toto základní nastavení porušíme.

V takovém případě nás to bude stát mnoho úsilí, což nás samozřejmě vyčerpá a ubírá tak životní sílu,“ upozorňuje Dagmar Černáková s tím, že je na každém z nás, jestli si raději zvolíme navrhnuté řešení knihy I-Ťing, či budeme postupovat jinak s vědomím, že nás to bude stát energii navíc.

„I-Ťing nám nevykládá definitivní osud, neříká, že věci nemůžeme měnit. On jen ukáže cestu a odhalí všechna její pro a proti,“ uzavírá Dagmar Černáková.

Čtěte také:

Jiří Langmajer (46)

  • Už během konzervatoře ho režisér Karel Smyczek obsadil do seriálu Třetí patro a filmu Proč?.
  • V roce 1999 získal Cenu Thálie pro herce do 33 let, dvakrát byl nominovaný na Českého lva (Návrat idiota, Pravidla lži).
  • Má pověst dříče, který svým postavám dává tolik, že má problém žít v reálném světě. Dodnes bojuje s následkem zranění zad, jež si způsobil při natáčení filmu Filipa Renče Na vlastní nebezpečí.
  • V současné době hraje v Divadle pod Palmovkou (Mefisto, Král Oidipus) a Divadle Palace (Líbánky, Pohleď a budeš udiven, A do pyžam!) v Praze, v Divadle J. K. Tyla v Plzni (Adéla ještě nevečeřela) a ve Slovenském národním divadle v Bratislavě (Racek).
  • Dcery Tereza (22) a Julie (15).