Konspirační teorie

Nejprve si povězme celou konspirační teorii, jak se vše mělo odehrát. Na Elvise tlačili z několika stran – jak plukovník, pro něhož šlo o významný zdroj příjmu, tak ze strany americké vlády a FBI, aby donášel, vyšetřoval se skandál, v němž Presley utopil hodně peněz, navíc samotný Presley neměl možnost dělat svou skutečnou tvorbu, jak by chtěl.

  • Proto vymyslel s pár věrnými přáteli scénář, podle kterého bude zlomen rozvodem, začne brát drogy a nakonec umře na předávkování.

Smrt bude samozřejmě fingovaná a Presley odjede prožít si předčasný důchod třeba do oblíbené Jižní Ameriky. Aby se Elvis mohl v klidu pohybovat, objevilo se současně několik jeho napodobitelů, kteří i měli koncerty.

Muhammad Ali po propuštění z nemocnice v září 1984 - všimněte si postavy v pozadí

Podivná fakta o Elvisově smrti

A nyní se pojďme podívat na možné argumenty. Elvis byl hodně pověrčivý v některých věcech. Na křestním listě, školním diplomu, povolávacím rozkazu či oddacím listu má jako své střední jméno uvedeno Aron. Jeho dvojče totiž mělo mít prostřední jméno zase Garon. Na náhrobku je však jméno Aaron. Mít totiž na případném falešném hrobě skutečné jméno nosí smůlu.

Navíc je známo, že Presley byl důsledně proti drogám, a například ho zhrozilo, když jedna showgirl v Las Vegas kouřila marihuanu. Dokonce spolupracoval s úřadem pro boj s narkotiky. S policií v Memphisu jezdil v utajení na noční protidrogové razie. Nemusí to samozřejmě nic znamenat, ale přece jen se názor člověka nemění ze dne na den.

Pak jsou zde rozpory ve výpovědích o nalezení Elvisova těla – podle jedné verze ho našla jeho tehdejší přítelkyně nahoře v koupelně, podle jiné bodyguard v ložnici dole.

  • Podle jedné verze byl Elvis neoděn, podle jiné měl modré bavlněné pyžamo, podle další verze pyžamo se žlutým kabátkem a ještě podle jiné pak černé pyžamo.

Také doba, kdy Elvise jeho přítelkyně Ginger Alden našla, se v jejích výpovědích liší. Jednou je to 12:30, jindy 14:00. Policie a doktor však přijeli podle záznamů až v 15:30.

  • A opět jsou dvě verze – podle jedné byl Presley již mrtvý a tělo projevovalo ztuhlost, podle druhé slabě dýchal a byl proveden nespecifikovaný oživovací pokus. Elvisův nevlastní bratr si však nevybavoval, že by viděl jakékoliv nástroje pro oživovací pokusy.

Proti verzi s drogami mluví i Elvisovy aktivity z předchozího a toho dne. Byl u zubaře se svou dcerou Lisou Marií, s jejími přáteli zašel do zábavního parku, ráno toho dne hrál raketball. Což je mimochodem druh sportu, který by nemohl provádět nemocný se srdcem, což také měla být jedna z příčin smrti, avšak o této nemoci by jeho lékaři nejspíše věděli, protože byl v odborné péči poměrně často.

  • Přestože většinou trvá několik dní, než je případ osamoceného mrtvého, nalezeného posléze, uzavřen, Presleyho případ uzavřela policie už v osm večer jako jasný. Stejně tak byla narychlo bez souhlasu rodiny provedena pitva, avšak její výsledek nebyl nikdy zveřejněn.

Ačkoliv byla při pohřbu odkrytá rakev, bylo zakázáno focení. Přesto jedna fotka pronikla na stránky novin. Potvrzovala to, co říkali fanoušci, kteří měli to štěstí se k otevřené rakvi dostat – i když smrt člověka změní, postava v rakvi byla hubená, měla krátký a tupý nos, rovné obočí místo oblouku, a dokonce jeden z Elvisových bratranců měl pochyby, když viděl ruce, jež byly jiné, než jaké měl Elvis. Od hraní je měl drsné, tyto však byly jemné.

  • V soupisu majetku, který má 84 stran, nenajdeme žádné oblíbené Presleyho knihy, včetně Bible a numerologie, ani žádné jeho šperky a cennosti. A je divné, že šest dní před svou smrtí Elvis prodal svůj oblíbený ranč. Divné rovněž je, že nadace a charity, které podporoval za svého života, nadále dostávaly dary ve zhruba stejné výši, ale od anonymních dárců.

Podivným je i vyhazování zaměstnanců, prý kvůli šetření. Tzv. memphiská mafie byla Elvisovou ochrankou a tvořili ji Presleyho dlouholetí kamarádi a spolužáci. A najednou dostali překvapivou výpověď pár měsíců před Presleyho smrtí.

Existují tři verze úmrtního listu. Nejen s různými příčinami smrti, ale také na prvním z nich s váhou těla mrtvého, a to 77 kg. Jenže Elvis těsně před smrtí vážil 115 kg. Původní úmrtní list se navíc záhadně ztratil. Novější opis pohází až z října toho roku a jsou v něm vynechané kolonky, prý na přání rodiny.

Podivné je i to, že neexistuje jediná fotografie mrtvého Elvise, kromě té náhodné v rakvi. Speciální rakev byla mimochodem připravena hodně rychle (pohřeb se konal už za dva dny, 18. srpna) a vážila 400 kg. Ve vyúčtováních najdeme položky za převoz těla jeho matky, za pohřeb Elvise, ale ne za převoz Elvisova těla. A nikdo neinkasoval Presleyho pojistku pro případ nenadálého úmrtí.

A víte, že ačkoliv je Graceland otevřen veřejnosti, do horních pater se nesmí a jsou stále uzavřena?

  • Mimochodem, Elvisova matka zemřela v Memphisu 14. srpna ve věku 46 let na infarkt, Elvis zemřel v Memphisu 16. srpna ve věku 42 let, podle jednoho z úmrtních listů také na infarkt. Zajímavá náhoda, říkají si vyznavači konspirační teorie o tom, že Elvis žije.

Další podivné okolnosti

Elvis používal pseudonym John Burrows jak pro práci v utajení s protidrogovým oddílem, tak pro blízké známé, kteří ho tak mohli bez problémů navštívit. Muž se stejným jménem a podle letušky i podobné postavy jako Elvis podle záznamů letecké společnosti den po Presleyho smrti odlétal do Buenos Aires. Ostatně – otec Elvise, Vernon, od té doby měl hodně cest do Dominikánské republiky a na Kostariku.

  • Zajímavé taky je, že den po Elvisově smrti se do obchodů dostalo a hned prodalo 20 milionů Elvisových desek (přitom běžný prodej býval tak 250 tisíc), k dispozici bylo množství suvenýrů včetně triček, a to přímo na místě v Gracelandu. Jako by firmy byly připraveny.

Presleyho napodobitelé

Krátce po Presleyho smrti se objevila řada jeho napodobitelů. Někteří měli skutečně velice podobný hlas a frázování, ale šlo poznat, že nedokážou třeba vytáhnout výšky. Objevilo se však několik alb, kde si ani hudební znalci najednou nebyli jisti.

Například maskovaný zpěvák Orion byl ve skutečnosti Jimmy Ellis. Vydal několik alb, jezdil na turné, měl i podobné oblečení a účes jako Elvis. Avšak šlo poznat, že přes podobnost hlasu jde o jiného zpěváka. Jimmy Ellis alias Orion s maskou na tváři vydával své desky u Sun Records – domovském vydavatelství Elvise Presleyho. Přitom hned ta první deska je předmětem sporů a nedá se dnes prakticky sehnat – hlas zde je jiný než Jimmyho Ellise a skutečně velice nápadně připomíná Elvisův projev.

  • Podobně na singlu Jerry Lee Lewise s názvem Duets je na obalu neuvedený zpěvák (resp. je uveden jako přítel), jehož hlas také je až podivně přesnou kopií Elvisova hlasu. Přitom něco podobného se stalo už v roce 1960, kdy takto Elvis anonymně hostoval, Duets však vyšly v roce 1980.

Pak je tu tajemný Larry Blong, a konečně i Sivle Nora (jen si to jméno přečtěte pozpátku, sám Presley je používal jako pseudonym a měl jej vyrytý na prstenu), který vydal několik desek a jehož hlas rovněž nápadně připomíná – i když jak kdy – Elvise. Podivné je, že tohoto muže se nikdy nepovedlo identifikovat, nejsou jeho fotky a existuje jen jeden diskutabilní videozáznam, kde však vidíme jen zezadu rozložitá ramena. Poslechněte si sami muže, který si říká Jon Burrows.

Záběr z videa s údajným Sivle Nora

Seznam indicií by mohl pokračovat, včetně výpovědí lidí, kteří „zaručeně“ Presleyho viděli po jeho smrti.

Každopádně – letos 8. ledna by Elvis oslavil 76. narozeniny.