Mléko a mléčné výrobky obsahují řadu bioaktivních látek, které ovlivňují:
- tvorba tuků
- štěpení triacylglycerolů za uvolnění mastných kyselin a glycerolu
- spalování tuků za účelem uvolnění energie
Zázračné syrovátkové proteiny
„Mléčné výrobky a mléčné komponenty mají také významný vliv na příjem potravy. Zvyšují subjektivní pocit sytosti a stimulují mechanismy, které signalizují nasycení a sytost. Jedná se především o syrovátkové bílkoviny,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odbornice projektu Bílé plus.
Aminokyseliny a jejich význam
Další důležitou složkou mléka jsou větvené aminokyseliny (AMK). „Bílkoviny mléka obsahují vysoké procento - zhruba 26 % - rozvětvených AMK,“ pokračuje dietoložka. „Větvené AMK hrají klíčovou roli v ovlivnění tvorby svalových bílkovin. Díky této vlastnosti nedochází při redukční dietě o vyšším obsahu mléčných bílkovin k tak výraznému úbytku aktivní svalové hmoty.“
Chvála vápníku
Během hubnutí je značná pozornost zaměřena na úlohu vápníku. „Řada studií potvrdila významný vztah mezi zvýšeným příjmem vápníku (nebo spotřebou mléčných produktů) a redukcí tělesné hmotnosti. Studie také vysvětlují vztah mezi příjmem vápníku (a mléčných výrobků) a nižším výskytem metabolického syndromu u žen středního a pozdního věku,“ objasňuje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. „Výsledky ukazují, že nejúčinnější je vápník z mléčných výrobků.“
Mechanismus působení vápníku
Vyšší příjem vápníku v dietě ovlivňuje tělesnou hmotnost několika mechanismy. Jedním z nich je snížení tvorby tuků a podpora jejich spalování, zvýšení energetického výdeje a snížení množství tukových buněk. Další cestou působení vápníku je zvýšení vylučování tuků stolicí.
Výsledky výzkumů – více mléčných výrobků, více kil doleNovější bádání ukazují, že lidé mají v zažívacím traktu receptory citlivé pro vápník, což může přispívat k regulaci příjmu potravy. Nedostatečný příjem vápníku v průběhu redukčního režimu může spouštět pocity hladu a narušit tak dlouhodobé dodržování redukční diety. |