16. Nenechte se strhnout

Na oslavách pijte i jezte střídmě. Pamatujte si, že tou, která určuje množství snězeného jídla a vypitého alkoholu, jste jen vy.

17. Bez hotovek

Zapomeňte na jídla do mikrovlnky. Namísto toho si udělejte čas a zkuste si uvařit třeba podle nového receptu. Pozvěte rodinu či kamarádku a vařte spolu.

18. Pozor na tuky

Tuk dodává jídlu chuť, ale jeho denní příjem by se měl omezit na 60 až 70 gramů.

19. Šetřete tukem při vaření

Používejte pečicí papír, štětec, kupte si teflonovou pánev, na které můžete smažit i bez tuku.

20. Dejte si splnitelný cíl

Dobře zformulujte svá předsevzetí, ať je můžete splnit. Neříkejte: „Tento týden nesním žádnou čokoládu.“ Ale: „Tento týden si dám jen dva čtverečky čokolády.“

21. Dejte vale špatným návykům

Obejdete se i bez koláčku ke kávě či chipsů u televize. Zeptejte se, zda máte skutečně hlad.

22. V restauraci si vybírejte

Pokud přesně víte, co chcete jíst, sdělte to i číšníkovi. Jídlo platíte vy, takže vy byste měla rozhodovat o tom, co vám naservírují.

23. Bez jo-jo efektu

Pamatujte si, že jen pomalým hubnutím se můžete vyhnout jo-jo efektu. Chce to prostě trpělivost. O to lepší a trvalejší bude výsledek.

24. Složení jídla

Nehleďte jen na kalorie, které vaše denní menu obsahuje. Chce to také dohlížet na správné rozložení bílkovin (12 až 15 %), tuku (25 až 30 %) a sacharidů (55 až 60 %).

25. Správné mlsání povoleno

Mezi jídly si namísto čokolády, sušenek či párku dejte raději ovoce, zeleninu nebo třeba chléb se sýrem cottage. Uvidíte, že večer nebudete mít takový hlad.

26. Jezte pomalu

Pamatujte, že čím pomaleji jídlo sníte, tím větší budete mít pocit nasycenosti. Na jídlo si dejte alespoň 15 minut. Přitom se plně soustřeďte jen na pokrm, který máte na talíři.

27. Zapomeňte na ideály krásy

Vyhublé modelky z časopisů nemají často s krásou, tím méně se zdravím, nic společného.

28. Vyberte si pohyb

Že nepatříte zrovna mezi velké sportovkyně? Nevadí, stačí třeba pravidelné procházka. Nebo co třeba kurz tance? Hlavně si vyberte sportovní aktivitu, která vás bude bavit.

29. Hlad, nebo žízeň

To poznáte, provedete-li následující pokus. Máte pocit hladu? Vypijte nejprve sklenici vody a chvíli počkejte. Máte stále pocit hladu? Pak si dejte něco na zub.

30. Na dovolené se nemučte

Dovolená by měla sloužit k odpočinku, a proto se na ní netrapte hlady. Zkuste ale využít nové pohybové aktivity (třeba vodní lyže), které se vám nabízejí. Ochutnejte to lepší z tamější kuchyně – například čerstvé mořské ryby.