V březnu proběhl na webu Vyplňto.cz průzkum s názvem “Jak jste na tom s kojením, maminky? I vy budoucí…”. Průzkumu se zúčastnilo 236 respondentek. Jeho cílem bylo zjistit, jaké mají maminky (i ty budoucí) zkušenosti a názory spojené s tématem kojení. A jaké jsou výsledky?

Jaká je ideální délka kojení? Neexistuje, ale řada maminek by si přála kojit déle.

Tři čtvrtiny dotázaných měly v plánu kojit déle než rok. Třetina dotázaných uvedla, že se jim nepodařilo kojit tak dlouhou dobu, jakou si předsevzaly. Mezi nejčastější důvody nechtěného ukončení kojení patřilo to, že matka přišla o mléko nebo dostala zánět prsu. Zánět prsu neboli mastitida je jednou z častých příčin, které předčasně ukončí kojení. Téměř polovina respondentek (48 %) se během kojení s mastitidou setkala, z toho 10 % dokonce opakovaně.

Podle výsledků odborných studií z posledních let lze při počínající mastitidě využít pozitivních vlastnosti bakterií z kmene Lactobacillusfermentum. Ten dokáže udržovat přirozenou rovnováhu mezi mikroorganismy v mateřském mléce a brání přemnožení škodlivých bakterií.

Kde hledají budoucí maminky informace?

Jednoznačnou volbou je při hledání informací internet (57 %). U dětské sestry nebo porodní asistentky by hledalo informace 45 % dotázaných. 25 % respondentek studuje odborné knihy a 20 % důvěřuje laktační poradkyni. Mezi další zdroje informací patří rady lékaře, kamarádek a matky. 28 % dotázaných uvádí, že personál v porodnici jim neposkytnul dostatek potřebných informací.

Kojení na veřejnosti, ano nebo ne?

Většina maminek uvedla, že alespoň občas na veřejnosti kojí. Z toho 17 % uvádí, že na veřejnosti kojí často (více než 5x za týden). A co na to jejich partneři? Jen 2 % uvedla, že jejich partnerům kojení na veřejnosti vadí. Přestože je kojení na veřejnosti společností stále více přijímáno, 19 % respondentek uvedlo, že se setkaly i s negativní reakcí okolí.

Co maminkám znepříjemňuje kojení?

Mezi nejčastější potíže patřilo zatvrdnutí, zadržování mléka, bolesti při kojení (32 %). Častá je také bolest zad (20 %) a časová náročnost kojení (18 %). Maminky také zmiňovaly nedostatek prostorů pro kojící matky nebo „nespolupráci ze strany dítěte“.

Co je největším benefitem kojení?

Nechali jsme respondentky seřadit několik možností. Maminky mají jasno, při výběru kladly důraz na pozitiva, která kojení přinášejí dítěti. Za hlavní benefit kojení maminky považují to, že se jedná o přirozenou výživu dítěte. Hned na druhém místě je jeho pozitivní vliv na imunitní systém a ochrana před alergiemi a infekcemi. Nezanedbatelnou roli hraje také při citové vazbě mezi matkou a dítětem. Další výhody jako finanční výhodnost, pozitivní vliv na hubnutí a antikoncepční vliv maminky řadily jako méně důležité benefity.

Podrobné výsledky průzkumu najdete zde.